Iz ene skrajnosti v drugo

Če je prvi spomladanski krog prinesel revijo zadetkov, so bili pretekli vikend goli v prvi slovenski ligi bistveno bolj skopo odmerjeni. Razlike pri vrhu so ostale nespremenjene, zato pa je bolj zgoščeno v spodnjem delu lestvice, kjer se nahaja tudi Gorica.

Tako je Andrija Filipović (v ospredju) na robu kazenskega prostora 
izsilil enajstmetrovko za Gorico proti Triglavu. Foto: Leo Caharija
Tako je Andrija Filipović (v ospredju) na robu kazenskega prostora izsilil enajstmetrovko za Gorico proti Triglavu. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Na petih tekmah so strelci dosegli vsega sedem golov, kar je negativni rekord letošnje sezone. Prva SNL je v pičlih nekaj dneh šla iz ene skrajnosti v drugo. Pred dobrim tednom dni je bilo doseženih kar 25 zadetkov, torej le eden manj kot v najbolj učinkovitem 15. krogu. Pretekli vikend so se mreže tresle le izjemoma. Po videnem v Novi Gorici, kjer so gledalci sicer spremljali tekmo (1:2) z največ zadetki, pa bi bil lahko izkupiček še manjši. Novogoričani so dva od treh golov to pomlad dosegli iz enajstmetrovk. Nedeljska v športnem parku sodi v kategorijo spornih. Vprašanje je sicer, ali bi gostitelji sicer sploh zatresli mrežo Triglava, ki je dvakrat zadel tudi z dobršno mero sreče.

Dejstvo je, da se Gorica v letošnji sezoni na tekmah pod rezultatskim pritiskom slabo odziva, še posebej slabo ji gre na domačem igrišču. S kopičenjem slabih izidov pa krč v igri ne popušča. Skrbi podatek, da so Novogoričani tako v Celju kot doma proti Triglavu vodili, a vsakič ostali praznih rok. Ob poraznih razpletih trenerji posegajo po menjavah in iščejo recept za izhod iz krize. Neredko pa se zapletejo v začaran krog porazov, v katerem se Novogoričani vrtijo že šest tekem.

Napovedi o napadalnem oziroma atraktivnem nogometu utegne zamenjati boj za golo prvoligaško preživetje, ki ga sedanji rod Gorice ni vajen. V katero smer se bo zasukala novogoriška barka, utegnejo odgovoriti preostali prvenstveni obračuni v tem mesecu. Pred krajšim premorom zaradi reprezentančne akcije Gorico čaka dvoboj pri Mariboru in domača tekma z Domžalami. Konec meseca pa nato še gostovanje v Velenju pri Rudarju. Novi trener Nermin Bašić je vsekakor v nezavidljivem položaju. Ta čas slabše kaže le Krškemu, ki je tako kot Gorica v prvih dveh spomladanskih krogih izgubilo.

Najuspešnejši ekipi drugega dela sta s polnim izkupičkom Olimpija in presenetljivi Triglav, ki bosta v soboto v Kranju odprla 22. krog. Seveda po le dveh odigranih spomladanskih krogih še ne moremo ugotoviti značilnosti, ki bodo obeležile drugi del prvenstva. Če bi sodili le po zelo učinkoviti otvoritvi pomladi, bi sklepali, da se v Sloveniji igra napadalen nogomet. Prav tako bi bilo prenagljeno trditi, da se je v enem tednu zgodila preobrazba k obrambno naravnanemu nogometu. Nekaj k temu gotovo botrujejo tudi igralne površine, ki niso idealne. Sicer pa vsaj v prvem delu pomladi na slovenskih zelenicah po običaju prevladuje pragmatičnost.


Najbolj brano