Tradicionalno in novodobno z roko v roki

Tudi letošnja pustna nedelja je v Ilirsko Bistrico privabila lepo število obiskovalcev. 24. povorke Pust je pršu se je udeležilo 26 skupin, poleg domačih tradicionalnih in novodobnih pustnih mask, so danes Ilirsko Bistrico obiskali tudi kurenti ter munski in brgujski zvončarji iz Hrvaškega.

Vrbišće šeme iz vasi Vrbica se prav tako lahko pohvalijo z 
zanimivimi in edinstvenimi maskami.
Vrbišće šeme iz vasi Vrbica se prav tako lahko pohvalijo z zanimivimi in edinstvenimi maskami. 

ILIRSKA BISTRICA > “Skupaj je na sprevodu sodelovalo približno tisoč ljudi. Zelo smo zadovoljni, saj se nekatere skupine po nekaj letih premora vrnile, kar pomeni, da tradicija pustovanja po vaseh v naši občini še vedno živi. Lahko rečemo, da se na povorki predstavlja vsa občina, od Bača do Novokračin,” je pojasnila Maja Uljan iz Turistično informacijskega centra Ilirska Bistrica.

Prav skupina iz Novokračin je že na pustni četrtek iz rok župana Emila Rojca prevzela vodenje občine in s tem tudi odgovornost, da vodi povorko. Indijanci iz Novokračin so nalogo odlično opravili.

Na današnji povorki smo lahko videli tako tradicionalne kot tudi novodobne maske. Na Bistriškem ima pust dolgo tradicijo, med drugim so zimo odganjali podgrajski škoromati, vrbišće šeme in mnoge druge tradicionalne maske. Bistričane so na povorki obiskali tudi kurenti iz Hajdine ter munski in brgujski zvončarji iz Hrvaškega.


Najbolj brano