Koža kot slikarsko platno

Koprska Galerija Meduza gosti zanimivo in nenavadno razstavo Pravakoža svetovno priznanega mojstra tetoviranja Alexa De Paseja.

Na tako tetovažah od ramena do zapestja (tattoo sleves) se 
prepletajo portreti in ornamenti. Foto: Jadran Rusjan
Na tako tetovažah od ramena do zapestja (tattoo sleves) se prepletajo portreti in ornamenti. Foto: Jadran Rusjan

KOPER > Pravakoža (Verapelle) je razstava šestnajstih fotografij hiperrealističnih podob in portretov na koži, “živi” slikarski podlagi, na kateri portretirane osebe zaživijo na svojevrsten način.

Navdušenci nad lepimi umetnostmi si lahko v prostorih Galerije Meduza ogledajo izredno prepričljive in natančno izdelane tetovaže, med katerimi izstopajo trije portreti otrok, izredno zanimivi pa so tudi tako imenovani “tattoo sleeves”, tetovaže od ramena do zapestja, na katerih se prepletajo portreti in ornamenti.

Pravakoža je za galerijo nenavadna razstava in je hkrati dokaz, da je tetoviranje danes zvrst likovne umetnosti, enakovredna vsem ostalim. K temu dejstvu je veliko pripomogel avtor razstavljenih tattoojev, Alex De Pase, svetovno priznani umetnik iz italijanskega Gradeža.

Leta 1975 rojeni specialist za tetoviranje hiperrealističnih portretov in podob se je s tetoviranjem začel ukvarjati pri rosnih 14 letih. Danes je direktor Oddelka za umetniško tetoviranje na Akademiji lepih umetnosti G. B. Tiepolo v Vidmu in spada med svetovno priznane mojstre.

Ameriška revija Tattoo ga je leta 2009 uvrstila med deseterico najboljših umetnikov tetoviranja na svetu, dve leti kasneje je pristal tudi na lestvici 25 najbolj iskanih tattoo umetnikov na svetu revije Rebel Ink. Tatto Society je eno izmed njegovih tetovaž uvrstila med deset najlepših na svetu v letu 2015. Je idejni vodja projekta World Wide Tatto Conference, edine mobilne tatto konference na svetu, leta 2014 pa je v Cervignanu del Friuli odprl studio Of The Map Italy, prvi evropski studio priznane ameriške verige Off The Map. Pred kratkim je prejel pomembno priznanje Muzeja za sodobno umetnost V Rimu, ki je njegova dela že večkrat razstavljal. Predava in vodi številne seminarje doma in v tujini. Njegov studio v Gradežu vsakodnevno obiščejo stranke z vsega sveta, ki zaradi zasedenosti umetnika na tetoviranje čakajo tudi dve leti in več.

Vzporedno z njegovo razstavo v Galeriji Meduza Obalne Galerije v Pretorski palači gostijo likovna dela dijakov, nagrajena na štirinajstem natečaju Tokrat je na sceni ... Letošnji natečaj z naslovom Tokrat je na sceni ... Ostržek je srednješolce pozval k razmišljanju o poti odraščanja, ki je polna skušnjav in preizkušenj. Kot vsebinsko nadgradnjo natečaja so letos izpeljali projekt Dijaki v ateljeju, pri katerem naj bi sprva kot mentor sodeloval tudi Alex De Pase. Obe razstavi si ljubitelji umetnosti lahk0 ogledajo do 15. marca.


Najbolj brano