Vikend paket derbijev

Prihodnji teden se s povratnimi obračuni osmine finala nadaljuje liga prvakov, a nemara bo na evropskih zelenicah še bolj vznemirljiv nogometni vikend paket.

 Foto: STA
Foto: STA

EVROPA > Pravi ogrevalni uvod je prinesla že nogometna sreda. V Angliji so odigrali prvenstveni krog, v Italiji in Španiji je bilo na dnevnem redu pokalno tekmovanje. Osrednja pozornost je seveda veljala povratnemu obračunu španskega kraljevega pokala med Realom in Barcelono. Luis Suarez je na Santiagu Bernabeu končno prišel na svoj strelski račun. Izid 3:0, s katerim so se Katalonci prebili v finale, je bil po videnem prestrog do gostiteljev, ki so narekovali ritem igre. Ustvarjali so si priložnosti, a jih tudi zapravljali.

Prednjačil je Vinicious. Brazilski najstnik pa je nakazal, da bi se lahko v prihodnje razvil v igralca, ki na igrišču dela razliko. Real bo imel popravni izpit že jutri, ko se bo v La Ligi poskušal oddolžiti Barceloni. Seveda pa imajo tudi Lionel Messi in soigralci svoje izračune in neizkoriščene rezerve. Z morebitno zmago bi Realu 12 krogov pred koncem ušli na bržkone neulovljivih 12 točk prednosti in se močno približali novi prvenstveni lovoriki.

Rusi se vračajo

Konec tedna se po zimskem premoru nadaljuje tudi rusko nogometno prvenstvo. Jesenski naslov brani Zenit iz St. Peterburga, pri katerem pa spomladi ne bo Mihe Mevlje. Primorski reprezentant bo kot posojen nogometaš branil barve Rostova, ki se poteguje za mesta v evropski ligi. Po razburljivem mestnem derbiju z Bešiktašem in prvim golom v dresu Fenerbahčeja pa bo Miha Zajc s soigralci doma proti Rizesporju lovil tri točke, s katerimi bi izplaval iz nevarnih voda prvoligaškega boja za obstanek v Turčiji.

Zanimivo naključje je hotelo, da bomo tudi v italijanskem prvenstvu spremljali ponovitev soočenja moštev, ki sta se v sredo pomerili v polfinalu pokalnega tekmovanja. Le vlogi gostitelja bosta v nedeljo zamenjani. Fiorentina in Atalanta sta uprizorili privlačen pokalni dvoboj, izid 3:3 pa pušča še marsikaj odprtega pred povratnim obračunom, ki pa bo na sporedu šele 24. aprila. Josip Iličić je bil proti svoji bivši ekipi spet navdahnjen. Obstaja precejšnja verjetnost, da bo dvoboj v Bergamu ponudil precej več užitkov kot derbi kroga v Neaplju, s katerim bodo v nedeljo zvečer sklenili 26. krog. Sicer pa tudi morebitni spodrsljaj ne bi ogrozil primata v serie A še neporaženega Juventusa, ki ima 13 točk naskoka pred Napolijem.

V Angliji sta si vodilni ekipi precej bliže. Liverpool ohranja točko naskoka pred branilci lovorike, Manchester Cityjem, že konec tedna pa bi lahko prinesel zasuk na lestvici Premier League. Rdeče čaka vselej nepredvidljivi mestni obračun z Evertonom, s katerim bosta moštvi v nedeljo sklenili 29. krog, ki sicer prinaša tudi dva londonska obračuna. Prvi, tradicionalni, bo na sporedu jutri v času kosila. Arsenal bo gostil Tottenham, šlo pa bo tudi za obračun sosedov na lestvici. Ta čas moštvi še zasedata položaja tri in štiri, ki vodita v ligo prvakov, a za vrat jima dihata Manchester United in Chelsea.

Maurizio Sarri si je po razburljivem razpletu ligaškega pokala s sredino zmago nad Tottenhamom kupil nekaj dodatnega miru. V nedeljo ga čaka še en londonski obračun. Fulham pa kotira bistveno niže in je v krizi, iz katere ga ni mogel izvleči niti Claudio Ranieri.


Najbolj brano