Prodajni prvak v novi obleki

Ženevska avtomobilska predstava bo prihodnji teden postregla tudi s prvo premiero nove generacije peugeota 208, ki je doživel popolno prenovo. V prodajne salone ga po Evropi pošiljajo šele jeseni, v Slovenijo pa naj bi pred kupce pripeljal predvidoma novembra.

Ponudba novih malčkov bo pestra. Na platformi peugeota 208 je 
nastala tudi Oplova corsa, pred nekaj tedni pa je Renault  
predstavil še povsem prenovljeni  clio. Foto: Peugeot
Ponudba novih malčkov bo pestra. Na platformi peugeota 208 je nastala tudi Oplova corsa, pred nekaj tedni pa je Renault predstavil še povsem prenovljeni clio. Foto: Peugeot

Skupaj z njim prihaja tudi elektrificirana različica e-208, ki je, tako kot nova corsa, izdelana na platformi CMP. Električno gnani e-208 bo imel vgrajen 100-kilovatni elektromotor, ki bo omogočal pospešek do stotice v osmih sekundah, paket baterij 50 kWh bo v optimalnih razmerah omogočal 340 km dosega, polnjenje preko navadnega gospodinjskega priključka pa bo trajalo 16 ur (100-kilovatna polnilnica do 80 odstotkov v 30 minutah).

Pri klasičnem 208 bodo na voljo štirje motorji. En dizelski in trije bencinski. Slednjim bo skupni imenovalec 1,2-litrski turbo trivaljnik s 55, 74 in 96 kilovati, medtem ko bo izbira dizlov omejena le na 1,5-litrski HDi s 74 kW. Nova platforma CMP prinaša prihranek na teži za približno 30 kilogramov, izbirati bo možno platišča do velikosti 17 palcev, na voljo bodo polni LED žarometi, tri nove barve zunanjosti in Peugeotova i-cockpit zasnova armaturne plošče, ki predvideva 5, 7 ali 10-palčni osrednji zaslon.

Infozabavni sistem bo med drugim ponujal funkcije zrcaljenja pametnega telefona, apple carplay in android auto, medtem ko bo za navigacijske napotke skrbel 3D tomtom traffic, ki uporabnika seznanja z razmerami v prometu v realnem času in mu prikazuje nevarna območja.

Na seznamu serijske in dodatne opreme bodo na voljo aktivni tempomat, pomoč pri zadržanju na voznem pasu, parkirni asistent, samodejno zaviranje v sili s prepoznavo pešcev in kolesarjev, aktivni opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu, sistem za prepoznavo prometnih znakov, sistem za prepoznavo vozila v mrtvem kotu, samodejni preklop snopa žarometov in sistem za prepoznavanje prometnih znakov.

Ker želijo v Peugeotu model 208 povzdigniti tudi na nekoliko prestižno raven, bodo poleg klasičnih paketov opreme ponujali še različice GT Line in GT, z daljšim seznamom serijske opreme. Čeprav ga napovedujejo šele za jesen, že zdaj napovedujejo, da ga bo možno rezervirati na posebni spletni strani, ti pa bodo imeli priložnost med prvimi sesti za njegov volan na podlagi spletnega plačila pologa. Za zdaj še ni jasno, ali bo to veljalo tudi za slovenski trg.


Najbolj brano