Po Vojkovih poteh

Planinsko društvo Podnanos vabi v nedeljo na že 36. zimski pohod po Vojkovih poteh na Nanos. S tem tradicionalnim pohodom se podnanoški planinci vsako leto poklonijo spominu na svojega rojaka, narodnega heroja Janka Premrla Vojka.

Lanski pohod je bil zares zimski, letos pa pohodnikov na poti na 
Nanos ne bo spremljal sneg.  Foto: PD Podnanos
Lanski pohod je bil zares zimski, letos pa pohodnikov na poti na Nanos ne bo spremljal sneg.  Foto: PD Podnanos

Tradicionalnega zimskega pohoda Po Vojkovih poteh na Nanos se vsako leto udeleži med 500 in 800 pohodnikov. Tudi to nedeljo organizatorji pričakujejo lepo število planincev.

“Pohod bo v vsakem vremenu. Se še ni zgodilo, da bi odpadel,” pojasnjujejo v PD Podnanos. Zbirno mesto je pred osnovno šolo v Podnanosu. Ura začetka pohoda ni določena. Glavnina pohodnikov se bo na pot podala med 7. in 9. uro, sicer pa si pohodniki lahko sami izberejo, kdaj bodo krenili proti vrhu. Pot pelje iz Podnanosa čez potok Močilnik, nato pa skozi vas Podbreg čez Tabor in se vzpenja na planoto Zatrep. Od tam se steza strmo dvigne v pobočje Nanosa.

“Na vrh pridemo pri kapelici, takrat smo 'na Konju', kot pravimo, na višini 920 metrov. Če je lepo vreme, je od tu lep razgled po zgornji Vipavski dolini, Krasu ter do morja in naprej v Furlansko nižino,” pojasnjujejo organizatorji. Od kapelice se steza spušča do kmetije Pri Strgarjevih, od tam naprej delno po gozdni cesti, delno pa po stezi do koče Nanos, kjer je konec pohoda. Pri koči se pohodniki lahko okrepčajo in potrdijo vzpon. Pohod traja približno tri ure in je primeren za vse kategorije pohodnikov, potrebna je le ustrezna pohodniška oprema glede na vremenske razmere. Startnine ni, pijača in jedača pa bosta na razpolago po simbolični ceni.

Dodatne informacije glede pohoda lahko dobite pri vodji pohoda Sandiju Nabergoju (041/961-598, v večernih urah) in pri tajnici društva Irmi Božič (040/154-260) ali na info@pd-podnanos.si.


Najbolj brano