Trenta s čistilno in penzionom

Trentarska dolina je s tretjino vseh bovških nočitev (v apartmajih in šestih kampih) postala resna turistična destinacija, ki pa ima še veliko neizkoriščenih priložnosti.

V prihodnje se obeta ponudba, ki so jo v dolini zelo pogrešali. Podjetnik z Gorenjske je kupil in zdaj ruši nekdanji hotel Orel, dolgoletno sramoto ob cesti. Ima denar, kot dolgoletni vikendaš je s Trentarji povezan. Zdi se zelo resen vlagatelj, kakršnih ni na voljo za vsakim vogalom. Upravičeno je pričakovati, da se Trentarji oziroma občina, ki naj bi mu prodala približno 2000 kvadratnih metrov dodatnega zemljišča, z njim ne bo opekla, kot se je, denimo, s prodajo koče Zlatorog, kjer se nič ne dogaja. Kot pravijo domačini, tudi z ruskimi kupci Pristave Lepena ni velike pridobitve.

Bilo bi res škoda, če bi načrte z novogradnjo penziona s približno 50 posteljami zavrla čistilna naprava v bližini.

Bilo bi res škoda, če bi načrte z novogradnjo penziona s približno 50 posteljami zavrla čistilna naprava v bližini, na katero je vezanih zgolj šest hiš z informacijskim centrom vred. Podjetnik pravi, da občasno zaudarja in da je njen premik predpogoj za novogradnjo. Domačini ga podpirajo. Zato, ker težko čakajo na penzion, ki bi ga investitor dal Trentarjem v najem, in ker želijo čistilno napravo, ki bi bolje opravljala svoje delo. To pa bi bilo možno zgolj z gradnjo slednje niže, da bi gravitacijsko priključili vse hiše Na Logu in Za Logom. Niso najbolj naklonjeni predlogu Komunale, da naj bi čistilno napravo gradili pod gostiščem Matoja, kar bi povzročilo stroške z dolgim kanalizacijskim vodom. Naj zgradijo dve manjši, eno pod hotelom Orel in drugo pod Matojo, ki bi zajela kampe, menijo. Ne sprejemajo izgovorov, češ da gradnja čistilnih naprav v redko poseljenih dolinah ni obvezna in da zadoščajo greznice oziroma male čistilne naprave pri vsaki hiši. Odločitev bo morala sprejeti Občina Bovec, ki je v takšnih primerih investitor. V letošnjem proračunu za projektiranje denarja ni.

Trenta potrebuje penzion in prečiščevanje odplak. Iskali bodo rešitev. Domačini v prihodnje upajo na večjo občinsko pozornost, saj s turistično takso veliko prispevajo v proračun. Nadgradnja javnega turističnega prevoza in dodatne avtobusne postaje sta nuji. Veselijo se vežice v Soči, ki bo turistično atraktivna, obeta se nov most v Soči, ribiška hiša v Kal Koritnici, pripravljajo se na širitev ceste v Lepeno z dodatnimi parkirišči.


Preberite še


Najbolj brano