V grbu oljka in val, v zastavi pa brazilski navdih

Občina Ankaran ima grb in zastavo. Oba občinska simbola je oblikoval Franko Barut, ki je, denimo, zasnoval tudi koprski grb. Ankarančani bodo občinski praznik poslej praznovali 21. junija, poleg tega pa je občina posodobila še svojo spletno stran.

Grb Ankarana z elementi valov, oljke in svetlobe ankaranskega 
svetilnika.
Grb Ankarana z elementi valov, oljke in svetlobe ankaranskega svetilnika.  

ANKARAN > S 1. marcem ankaranska občina vstopa v novo, bolj prepoznavno obdobje. Enobarvno zeleno zastavo z belim grbom, s katero je svojo identiteto simbolično ločila od koprske občine, bo zdaj nadomestila z občinskima simboloma, v katera so ujeli identiteto Ankarana. “V teh letih je zastava odlično opravila svojo nalogo,” je konec nekega obdobja opisal ankaranski župan Gregor Strmčnik.

O prazniku občine, ki bo 21. junija, pa župan pravi: “To je naravno obeležje, ne politično, saj oznanja začetek poletja in predstavlja najdaljši dan v letu.” Tri leta so se v Ankaranu ukvarjali z ustvarjanjem občinskih simbolov. Lani so vse zainteresirane povabili, naj oddajo svoje predloge, zatem so razpis ponovili in k ustvarjanju povabili še laično javnost. Zatem so krajanom poslali v izbiro tri predloge, ki so prepričali komisijo, in še tri, ki so prepričali ljudi.

V zastavi, ki je s svojim južnoameriškim vzdušjem navdušila občinske svetnike, so barve, ki so jih za svoje izbrali prav Ankarančani.

“Prišlo je več kot 200 predlogov in dobili smo številne zamisli in simbole, ki so jih krajani želeli vključiti v grb,” pravi župan Strmčnik. Na koncu je oblikovalec Franko Barut dobil tri predloge, ki so prejeli največ glasov. Na njih so bili elementi hrasta, oljke, morja in svetilnika, izbrane barve pa so bile modra, zelena in rumena. Sodeloval je tudi heraldik Aleksander Hribovšek in z Barutom sta razvila grb z elementi oljke in penečega se vala. “Zafrknili smo Medičejce in Brazil,” je dejal občinski svetnik Zoran Pejanovič. “Na grb se bo treba navaditi, zastava pa je super,” je dodal svetnik Davor Andrioli.

Oblikovalcu Franku Barutu sta ankaranska grb in zastava všeč, saj imata pozitiven naboj. “Morje je bilo moje prvo vodilo, v grb pa smo skozi simbol oljke vnesli tudi tradicijo kmetovanja in vinogradništva ter simbol svetilnika, ki s svojimi žarki osvetljuje pot naprej.”

V občini bodo oba občinska simbola postopoma vpeljali v vsakdanje življenje. Zastava bi morala zaplapolati že 21. junija, vse, ki še sanjarijo, da bo imel Ankaran svoj grb tudi na registrskih tablicah, pa Strmčnik opominja, da so registrske tablice v domeni upravnih enot in dokler Ankaran ne bo imel svoje, tudi svojega grba na registracijah ne more imeti.

Dodajmo še informacijo glede obljubljenih nagrad prvim trem, ki so po prvem razpisu prepričali strokovno komisijo: župan Strmčnik obljublja, da jih bodo tudi prejeli.


Najbolj brano