Ptice pevke naj bi domačin prodajal Italijanom

Vaščani iz vasi na koprskem podeželju so že nekaj časa opazovali nezakonito ravnanje svojega soseda in poslušali petje ptic pevk iz kletk pred njegovo hišo. Dogajanje so prijavili Društvu za opazovanje in proučevanje ptic, ki je moškega najprej naznanilo inšpekciji, ker ni bilo odziva pa pred kratkim še policistom. Ti so pri domačinu odkrili 20 zaščitenih ptic.

Po končanem postopku so 19 ptic izpustili iz kletk, eno, ki je imela 
poškodovano perut,  pa odpeljali v ambulanto veterinarske fakultete.  Foto: PU Koper
Po končanem postopku so 19 ptic izpustili iz kletk, eno, ki je imela poškodovano perut, pa odpeljali v ambulanto veterinarske fakultete.  Foto: PU Koper

KOPER > Tjaša Zagoršek iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je povedala, da so že pred skoraj dvema letoma dobili pismo vaščanov iz koprskega zaledja, ki so jih opozorili, da njihov sovaščan že vrsto let nezakonito lovi ptice pevke. V vas so prihajali ljudje z vozili italijanskih registrskih oznak in od domačina kupovali zaščitene ptice. O tem je društvo obvestilo pristojno območno enoto inšpektorata za okolje in jih prosilo, da jih obvesti o nadaljnjem razpletu. A niso dočakali nobenega odziva.

Pred kratkim so jih ponovno poklicali vaščani, predstavniki društva pa so se tokrat obrnili na generalno policijsko upravo, saj so s policisti v nekaterih primerih že sodelovali, policisti pa so hitro in učinkovito ukrepali, kot je bilo tudi po tokratni prijavi suma nezakonitega lova zavarovanih vrst ptic pevk.

20

zaščitenih ptic pevk so koprski policisti zasegli 62-letnemu domačinu in jih po končanem postopku izpustili iz kletk

Koprski policisti so po prijavi začeli preverjati dogajanje v vasi in ugotovili, da res obstaja sum o nezakonitem početju 62-letnega domačina, ki naj bi nezakonito lovil zaščitene ptice. Moškega so zaradi podobnega kaznivega dejanja obravnavali že v letu 2013, vendar takrat, tudi v sodelovanju z inšpekcijskimi službami, sumov niso mogli potrditi, je pojasnila Anita Leskovec s koprske policijske uprave.

V kletko nastavil živo vabo

Minuli petek pa so ugotovili, da ima 62-letnik doma v ujetništvu 20 zaščitenih ptic, enajst čižkov, tri liščke, dva vrabčka, zelenca in dva plotna strnada. Zasegli so mu tudi past živolovko, ki je bila med obiskom policistov nastavljena, v kletki pa je bila kot živa vaba nastavljena druga ptica. Osumljencu so zasegli še limanice, s katerimi je lovil ptice. Policisti so v sodelovanju s predstavnico DOPS in sodelavca prirodoslovnega muzeja, ki je ptice obročkal, vse podrobno popisali.

Vse ptice, ki so jih zasegli domačinu, so zaščitene z uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Prepovedano jih je zavestno odvzeti iz narave, loviti ali jih ujeti, zadrževati v ujetništvo, prodajati, zamenjevati, ponujati v prodajo ali zamenjavo, razen izjemoma, na podlagi dovoljenja pristojnega organa.

Ptice izpustili v naravo

Ptice je pregledal veterinar koprskega urada uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ocenil je, da vse ptice, razen ene, lahko samostojno živijo v naravi, zato so jih izpustili iz kletk. Le čižka, ki se je poškodoval, ko ga je domačin ujel na limanice, so odpeljali v ambulanto za ptice na veterinarski fakulteti v Ljubljani. Tam so mu oskrbeli poškodovano perut. Pri 62-letniku so policisti našli tudi divjega poljskega zajca. Ker zadrževanje divjih živali po zakonu o divjadi in lovstvu ni dovoljeno, so o tem obvestili lovskega inšpektorja.

Koprski policisti bodo 62-letnika, po naših podatkih doma iz vasi Glem, po končani preiskavi državnemu tožilstvu ovadili zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami. Za to kaznivo dejanje kazenski zakonik predvideva do treh let zapora. Po neuradnih informacijah naj bi domačin vztrajal, da je imel ptice doma zase in zanikal, da bi jih prodajal Italijanom.

Nezakonit lov na ptice razširjen v zahodni Sloveniji
Tjaša Zagoršek ob primeru 62-letnega Istrana opozarja, da je pojav nezakonitega lova ptic močno razširjen na primorskem podeželju. Največ nezakonitega lova na ptice pevke so zabeležili v zahodnem delu Slovenije. Konec leta 2016 so novogoriški policisti obravnavali tudi 23-letnega Italijana, ki je v vasi Robidišče nezakonito, s pomočjo mrež in drugih pasti, lovil ptice pevke. V hiši je v kletkah zadrževal 36 ptic.
V DOPPS ugotavljajo, da gre pri nezakonitem lovu ptic v glavnem za preprodajo v Italijo, kjer veljajo ptice na krožnikih še vedno za nekakšno gurmansko specialiteto. Redkeje preprodajajo žive ptice (za križanje z drugimi vrstami ptic). Preprodaja zaščitenih ptic v Italijo se je razširila po ukinitvi mejne kontrole, je prepričana Tjaša Zagoršek. V društvu opozarjajo, da je razsežnost te problematike v Sloveniji podcenjena. V poročilu za lansko leto so ocenili, da se v Sloveniji letno nezakonito ulovi od 2500 do 16.000 ptic. “A videti je, da bomo morali to oceno popraviti navzgor,” je dodala Tjaša Zagoršek.
V večini primerov na nezakonito ravnanje opozarjajo domačini. V DOPPS ponovno prosijo vse ljubitelje narave in ptic, da jih ob vsakem sumu, da nekdo nezakonito lovi ali zadržuje ptice, te informacije posredujejo na elektronski naslov dopps@dopps.si ali na telefon 041/955-988.
Lov na ptice je bil v naših krajih precej razširjen pred desetletji, ko so ptice še uporabljali za prehrano. Fabio Steffe, predsednik lovske družine Rižana, je pojasnil, da ima Slovenija kar se tiče lova na ptice eno najbolj restriktivnih zakonodaj v Evropi, v sosednjih državah so precej bolj liberalni. V Sloveniji je dovoljen lov le na pet vrst ptic. Ob tem dodaja, da bi v lovskih družinah takoj reagirali, če bi opazili nezakonit lov na zaščitene ptice.

Najbolj brano