Odvisno od revizije, ali bodo v Izoli plačali dva milijona

Piransko okrajno sodišče je v zadevi R Mercuri ugodilo izolski občini. Izdalo je sklep, naj odložijo izvršbo za plačilo 1,9 milijona evrov vse do odločitve vrhovnega sodišča o reviziji sodnega postopka, s katerim so odločili v prid izvršbi.

R Mercurijeva hala, na katero se nanaša odškodninski zahtevek,  je 
bila dolga leta nedokončana. Urejati so jo začeli v zadnjih dneh 
decembra lani, ko je pricurljala informacija o  izvršbi.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
R Mercurijeva hala, na katero se nanaša odškodninski zahtevek, je bila dolga leta nedokončana. Urejati so jo začeli v zadnjih dneh decembra lani, ko je pricurljala informacija o izvršbi.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > “Sklep, ki omogoča odlog izvršbe, še ni pravnomočen, upnik R Mercuri se lahko še pritoži,” sporočajo iz kabineta župana Danila Markočiča. Vendar ta sklep občini omogoča, da ji skoraj dvomilijonskega zneska še ni treba plačati. Odločitev o odlogu izvršbe pomeni tudi, da v zemljišča, ki bi jih občina prodala za poplačilo dolga, sodišče v imenu upnika ne bo posegalo.

Občina je 15. januarja prejela sklep o izvršbi piranskega okrajnega sodišča, zatem so ji zablokirali bančne račune. Že naslednji dan je vložila ugovor zoper ta sklep in predlagala drugačno izvršilno sredstvo; ugovarjala je zoper rubež denarja in ponudila zemljišča. Obenem je predlagala odlog izvršbe, ker je zoper sodbo višjega sodišča v Mariboru (izdalo je sodbo, ki predstavlja izvršilni naslov) vložila tako predlog za dopustitev revizije kot revizijo, ki je izredno pravno sredstvo.

18. januarja je piransko okrajno sodišče izdalo sklep, s katerim je izvršbo odložilo za 40 dni (toliko dni so predvideli za odločanje, rok je potekel včeraj) in občini sprostilo račune. Okrajno sodišče je v tem času izdalo sklep in občini ugodilo ter dovolilo odlog izvršbe do odločitve vrhovnega sodišča oziroma, v primeru, da vrhovno sodišče revizije ne bo dopustilo, pa do pravnomočne odločitve o tem.

Se bo podjetje R Mercuri iz Bistrice ob Sotli pritožilo na zadnji sklep piranskega okrajnega sodišča? Odvetnica podjetja Tina Božič Malneršič iz Postojne odgovarja pritrdilno: “Zagotovo se bomo pritožili.”


Najbolj brano