Nujna helikopterska medicinska pomoč za celotno Istro

Novozgrajeni heliport ob izolski bolnišnici čaka na jutri napovedan tehnični pregled. Zrasel je s pomočjo denarja iz evropskega projekta Interreg za področje zdravstva, slabo polovico je dodala izolska bolnišnica (SBI). Obratovati bo začel najkasneje maja. Helikopter z medicinsko ekipo bo lahko pristajal podnevi, ponoči, v vetru in megli.

Jutri bo potekal tehnični pregled novozgrajenega heliporta ob 
izolski bolnišnici s pomočjo evropskega denarja.  Foto: Jasna Arko
Jutri bo potekal tehnični pregled novozgrajenega heliporta ob izolski bolnišnici s pomočjo evropskega denarja.  Foto: Jasna Arko

IZOLA > Za novi heliport si SBI že več let prizadeva, do njega je prišla s pomočjo partnerstva v evropskem čezmejnem projekta EU Interreg za področje zdravstva. V njem poleg Slovenije sodelujeta še Italija in Hrvaška. Graditi so ga začeli lani jeseni. Naložba je vredna 350.000 evrov brez DDV.

Od tehničnega pregleda jutri in od sklenitve posebnih dogovorov med državami je odvisno, kdaj natančno bodo heliport začeli uporabljati. SBI načrtuje, da najkasneje maja.

O projektu Interreg za zdravstvo

V čezmejnem projektu Interreg za zdravstvo je SBI z bolnišnično in urgentno dejavnostjo vodilna partnerka. Sodelujejo še bolnišnica nad Trstom in umaški zdravstveni dom s partnerji zdravstvene dejavnosti na umaškem območju. Gre za dvoletni projekt, vreden 850.000 evrov, namenjen izboljšavam povezav zdravstvene oskrbe, storitev in dostopnosti ljudi na širšem območju Istre na področju urgentne interventne medicine.

Po najsodobnejših standardih

Urejen je po najsodobnejših standardih. Na njem bo lahko podnevi, ponoči, v megli in vetru pristajal helikopter z ekipo nujne medicinske pomoči (NMP). Direktor SBI Radivoj Nardin omenja: “Pristajanje bo možno tudi ob burji, če ta ne bo presegala moči 90 kilometrov na uro. Objekt je gradbeno dokončan, a bo treba počakati še na pridobitev dovoljenja za obratovanje.”

Lokacijo zanj so izbrali strokovnjaki republiške uprave za letalski promet. Heliport bo zavarovan, širše območje ob njem bo sicer prehodno, a pred pristajanjem helikopterja bodo z avtomatskimi zaporami to območje zagradili in prehoda začasno ne bo. Pešci bodo morali dostopati do bolnišnice po drugi urejeni poti, nekoliko naokrog.

350.000

evrov stane ureditev heliporta ob izolski bolnišnici

Morda najem operaterja za Istro

V sklopu NMP SBI še nima lastnega heliporta in si začasno pomaga z vadbeno ploščadjo AMZS na Rudi. Novi heliport je zgradil na razpisu izbrani izvajalec Kolektor Koling.

Pred obratovanjem heliporta morajo države, partnerice v čezmejnem projektu Interreg, opredeliti tudi vsa formalna vprašanja za prečkanje meja - helikopterjev za NMP in nujni prevoz bolnikov iz sosednjih dveh držav v SBI ter od tod v ljubljanski klinični center. Ta vprašanja že urejajo.

Že ob gradnji heliporta je SBI začela intenzivno iskati možnega ponudnika storitev tovrstnih helikopterskih prevozov za nujno medicinsko pomoč.

Navezali so stike tudi z enim od italijanskih operaterjev, ki ima vso predpisano opremo, vključno s helikopterjem, in je pripravljen sodelovati. Že pred časom nam je v zvezi s tem Nardin omenil, da bi bil lahko možen tudi najem, a morajo države, partnerice v projektu Interreg, s tem soglašati in skleniti formalen dogovor s pogodbo o najemu. Nardin ocenjuje, da bi bilo smiselno najeti najemnika operaterja za pokrivanje območja celotne Istre, ki ga pokriva tudi ta projekt.


Najbolj brano