Na gradbišču v Solisu kar sto delavcev

Gradbišče upravnega središča na Bonifiki zaseda približno sto delavcev in podizvajalcev, ki opravljajo zidarska dela in polagajo gips plošče. Zdaj nameščajo tudi okna in vrata, medtem ko električarji in strojniki skrbijo za inštalacije. Kmalu se jim bodo pridružili še fasaderji. Če ne bo kakšnih zapletov, bo ministrstvo za javno upravo prostore prevzelo konec julija.

Ante Guberac iz Grafista napoveduje, da bodo poslovni del (za 
njim) dvignili za štiri etaže.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Ante Guberac iz Grafista napoveduje, da bodo poslovni del (za njim) dvignili za štiri etaže.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Čeprav se na prvi pogled zdi, da se v Solisu na Bonifiki ne dogaja veliko, se prava razsežnost delovišča razkrije šele z notranje strani, ki je s ceste ni videti. Po labirintu stopnišč, hodnikov in bodočih pisarn nas je vodil Ante Guberac iz Grafista, ki mora po dogovoru z državo v objektu zgraditi prostore za Davčni urad Koper, Upravno enoto Koper, koprsko izpostavo geodetske uprave in za različne inšpekcijske službe. Te so zdaj precej razseljene po mestu. “Mislim, da je to gradbišče zdaj največje v državi,” je prepričan.

Občina in Grafist družno v dokončanje garaže

Gre za skoraj 7000 kvadratnih metrov površin. Del kompleksa upravnega središča bo v dveh stolpičih, od katerih bo eden pet-, drugi pa šestnadstropni. Grafist mora poslovne prostore priskrbeti za 18,33 milijona evrov, država pa jih bo odplačevala 15 let, po 100.000 evrov na mesec.

150

sob bo v hotelu

250.000

do

300.000

litrov vode bo v bazenu na strehi hotela

V prihodnjih dneh se bodo s koprsko občino uskladili glede sofinanciranja dokončanja garaže pod objektom, kjer je predvidenih 370 parkirnih mest (od tega je Grafistovih 60), in skupnih delov. V občinskem proračunu so letos za to naložbo zagotovili 737.000 evrov. Obiskovalci bodo v garažo pod bazensko-poslovnim delom zapeljali na vhodu v garažo pod Areno Bonifika, saj so prebili steno med obema objektoma.

Poslovni del s šestimi nadstropji, hotel osemnadstropni

Guberac napoveduje, da bodo že ta teden začeli pripravljati vse potrebno za dvig dodatnih štirih nadstropij nad poslovnim delom, ki ga imajo v lasti v Solisu. Pravi, da je povpraševanje po lokalih veliko, med drugim se lokacija zdi zanimiva nekaterim bankam, notarjem in drugim podjetjem.

Grafist lastniško obvladuje Solis

Grafist ima v objektu Solis na Bonifiki v lasti 21.000 kvadratnih metrov površin. Od tega se hotel raztezal na približno 10.000 metrih površin, 11.000 kvadratnih metrov površin je njihovih poslovnih prostorov. 7000 kvadratnih metrov so dobili, ko so za občino zgradili komunalno in drugo infrastrukturo v in ob stavbi, na občinski dražbi pa so dokupili še za 4000 kvadratnih metrov nedokončanih poslovnih prostorov.

“Upamo, da bomo najkasneje v mesecu in pol dobili gradbeno dovoljenje tudi za gradnjo štirih etaž nad hotelskim delom, ki bo imel tako na koncu osem nadstropij. Komunalni prispevek so nam odmerili, čakamo še na presojo vplivov na okolje,” pravi. Gradbena dela si bodo sledila kot po tekočem traku, zato se bo na delovišču kmalu zvrstilo med 200 in 300 delavcev.

Ker na strehi hotela načrtujejo gradnjo bazena, v katerem naj bi bilo od 250.000 do 300.000 litrov vode, nas zanima, ali bodo temelji objekta zdržali takšno težo. “Statiki so naredili izračune, ki so pokazali, da ne bo težav,” zagotavlja Guberac.

100.000

evrov na mesec bo Grafist 15 let dobival od države

V hotelu bo približno 150 sob, v šestem nadstropju bo center dobrega počutja z manjšim bazenom, savnami, fitnesom, imel bo še kongresno središče, dve restavraciji, nočni klub in veliko avlo s kavarno. Ker gradbinec Grafist nima izkušenj z upravljanjem hotela, so v preteklosti že iskali hotelsko verigo, ki bi ji to zaupali, a odločitve še niso sprejeli.

V hotelu od 50 do 100 novih zaposlitev

“Največ interesa je pokazala družba Austria Trend Hotel. Če se ne bomo uspeli z nikomer dogovoriti, bomo objavili razpis za direktorja in ta si bo izbral ekipo sodelavcev. Zaposlili bi od 50 do sto delavcev,” pojasnjuje Guberac. Ocenjuje, da bodo lahko prvi gostje hotelski prag prestopili pred koncem prihodnjega leta. Ciljajo zlasti na športnike, ki v naše kraje prihajajo na priprave zaradi milejšega podnebja.

Hotelska naložba je po njegovi oceni težka med 20 in 25 milijoni evrov. Do zdaj so v gradnjo vložili že devet milijonov evrov. Njegovo dokončanje bodo deloma financirali z lastnim denarjem, deloma pa s posojili. Med drugim se bodo prijavili na razpis ministrstva za gospodarstvo, kjer imajo na voljo 140 milijonov evrov za turistične naložbe.


Najbolj brano