Zadetki, zasuki, sodniške napake ...

Prvo dejanje nogometne pomladi na slovenskih zelenicah je postreglo z vznemirljivim uvodom. Na dvobojih 20. kroga državnega prvenstva ni manjkalo zadetkov, zasukov in spornih sodniških odločitev.

Semir Smajlagić se je v Celju tako veselil enega najbolj nenavadnih zadetkov v sezoni.  Foto: Jurij Kodrun
Semir Smajlagić se je v Celju tako veselil enega najbolj nenavadnih zadetkov v sezoni.  Foto: Jurij Kodrun

NOVA GORICA > Gledalci so na petih tekmah prve SNL videli kar 25 golov. Še najmanj - dva - sta padla v Mariboru, kjer pa so gledalci po sicer različnih merilih in okusih spremljali nemara najboljšo tekmo kroga. Gotovo ima za to precej zaslug nogometno ozračje, ki ga je ustvarilo 10.600 gledalcev v Ljudskem vrtu. V čvrsti, taktični, a tudi gledljivi bitki so razplet naposled krojile sodniške odločitve v škodo gostov, ki pa niso hoteli preveč pogrevati napak delilcev pravice.

Morda tudi zato, ker je trener Mure Ante Šimundža Mariborčan, ki je z vijoličastimi plesal v ligi prvakov. Najprej kot igralec in nato kot trener. V vsakem primeru mu je treba priznati, da z novinci v ligi, ki uživajo izjemno navijaško podporo, piše lepo zgodbo. Zdi se, da še ni ustrezno ovrednotena na prvoligaški lestvici, kjer se Sobočani nahajajo v spodnjem delu. Mura je v letošnji sezoni še edina neporažena prvoligaška ekipa v soočenjih z Mariborom, s katerim se je pomerila trikrat.

25 zadetkov je padlo v 20. krogu prve SNL. Strelci so bili učinkovitejši le v 15. krogu, ko so dosegli 26 golov.

So se pa Ljubljančani približali vodilnim Mariborčanom na sedem točk razlike, kar je še vedno udobna prednost. Še posebej, če upoštevamo, da je Darko Milanič na prvem spomladanskem dvoboju pogrešal vrsto prvokategornikov. Če so dvoboj Maribora in Mure zaznamovale očitne napake sodnikov, ki niso imeli svojega dne niti v Kranju oziroma Krškem, so obračun v Celju, kjer je gostovala Gorica, obeležili spodrsljaji nogometašev obeh ekip. Nekaj jih gre pripisati agresivnosti in igrivemu pristopu tekmecev, precej pa tudi taktičnim zmotam, tehničnim pomanjkljivostim, nezrelosti posameznikov ... Naposled je krajšo povlekla Gorica, ki je sicer dosegla tri gole, a jih prejela štiri. V ocenah, ali bo nova podoba ekipe prinesla tudi večji učinek pred nasprotnimi vrati, velja biti še previden. Temeljni preizkus bo prebijanje zgoščenih postavitev tekmecev, kar se obeta v nedeljo, ko bo v Novi Gorici gostoval Triglav. Eno je gotovo. Trener Nermin Bašić se bo Kranjčanom zoperstavil z občutno spremenjeno postavo kot v soboto v Celju.

Zaradi kartonov bosta manjkala Žiga Lipušček in Semir Smajlagić, po prikazanem pa sta vprašljivi tudi vlogi Vladimirja Oršolića in Andreja Kotnika v prvi enajsterici. Bašić je vztrajno iskal rešitve v osrčju oziroma obrambnem delu zvezne vrste že v pripravljalnem obdobju. Želel je Aleša Mertlja, ki pa bo v športni park prišel v dresu Triglava. Poškodba Roka Grudine, ki se le postopoma vrača v redni vadbeni program, je postala še bolj kočljiva, potem ko so taktične spremembe od položaja pred obrambno vrsto oddaljile Jako Kolenca. Drugih rešitev pa za zdaj ni videti.


Najbolj brano