Danes ob 18. uri evropska tekma leta za novogoriške odbojkarice

Odbojkarice novogoriškega Gen-I Volleyja bodo danes ob 18. uri v mestni dvorani odigrale prvo tekmo polfinala evropskega pokala challenge. Tekmec je turški Aydin, katerega nosilke igre so visoke od 188 do 202 centimetrov.

   V povprečju za decimeter nižje Primorke čaka pri mreži izredno 
težko delo. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V povprečju za decimeter nižje Primorke čaka pri mreži izredno težko delo. Foto: Zdravko Primožič/FPA

NOVA GORICA > Novogoriške odbojkarice so že z uvrstitvijo v polfinale evropskega pokala challenge dosegle nov mejnik v klubski zgodovini. Danes bodo v domači dvorani že ugotovile, ali ga lahko pomaknejo še proti finalu. Na poti do tja bo turški Aydin zaradi kakovosti in postavnosti igralk visoka ovira, še posebej, ker bo povratna tekma čez teden dni v Turčiji. Aydin - sicer peta ekipa Turčije, tretje reprezentance z minulega EP - je imel na poti do polfinala težji razpored kot Slovenke. Izločil je tudi močni ekipi turškega Bešiktaša in belgijskega Oostendeja.

V Novo Gorico torej prihaja ekipa, kakršne na Primorskem ni bilo že 12 let. Toliko jih je minilo od tedaj, ko je na Goriškem v osmini finala evropskega pokala CEV gostoval ruski Dinamo iz Kaliningrada z 206 cm visoko Neli Ališevo. Tokrat bo glavna nevarnost za Novogoričanke le štiri centimetre nižja dominikanska reprezentantka Elizabeth Brayelin Martinez, ki je v Turčijo prišla iz italijanske lige. Njena 190 cm visoka rojakinja Jinery Martinez se je kalila v francoski ligi. Nižja, a tehnično izvrstna je še bolgarska reprezentantka Desislava Nikolova. Ob naštetih dekletih so v turški ekipi še tri višja od 190 centimetrov.

Vasja Lipicer Samec,

trener Gen-I Volleyja

“O tekmecu imamo obsežne in kakovostne informacije. Gre za zelo kakovostno ekipo, ki pa na gostovanjih ni tako prepričljiva kot doma.”

V povprečju za decimeter nižje Primorke čaka pri mreži izredno težko delo, še posebej, ker še ni jasno, ali bo po bolezni pravočasno okrevala kapetanka in najučinkovitejša igralka evropskega četrtfinala Tina Lipicer Samec. Kot nekdanja evropska podprvakinja (s francoskim Cannesom) ima namreč neprecenljive mednarodne izkušnje.

Turška ekipa ki šteje 16 odbojkaric in sedemčlanski strokovni štab, je včeraj že dopotovala v Novo Gorico in preizkusila dvorano, ki bo danes vrata za obiskovalce odprla pol ure pred tekmo - z enotno simbolično vstopnino treh evrov. Domačim navijačem - Goriškim strelam - bodo prišli na pomoč Salonit cement boysi iz Kanala. Za primerno vzdušje bodo skrbele tudi plesalke društva MN Dance Company.

Generalni direktor Gen-I Volleyja Uroš Stanič želi, da bi bil danes odbojkarski praznik: “Prihaja odlično organiziran klub, kot ga pri nas verjetno še ni bilo. Upamo, da bo počitniški čas prispeval k dobremu obisku tribun. To podporo bomo zelo potrebovali, saj bo na prvi tekmi doma treba opraviti čim več. “

V klubu računajo na prispevek dvanajstih dokaj izenačenih domačih odbojkaric. Glavnino bremena bodo vendarle morala nositi dekleta z italijansko odbojkarsko šolo - ob kapetanki še Lana Ščuka, Klara Perić in Patrizia Zampedri, pa tudi reprezentantki Tina Grudina in Pia Blažič.

Trener Vasja Samec Lipicer se zaveda velike priložnosti in težke poti za njen izkoristek: “Vsi smo željni zmage. O tekmecu imamo obsežne in kakovostne informacije. Gre za zelo kakovostno ekipo, ki pa na gostovanjih ni tako prepričljiva kot doma. Največja težava bo izredno visok blok in individualna kakovost treh najboljših tujk. Morali bomo pametno servirati - predvsem natančno in ne vedno na moč. V napadu bosta potrebna preudarnost in potrpežljivost. Računati bomo morali s tem, da nas bo vedno čakal blok in da se marsičesa ne bo dalo zaključiti s prvim udarcem. Pripravljeni bomo morali biti na uporabne odbite žoge za ponoven napad. Sodelovanje bloka in obrambe bo ključno na poti do dolgih izmenjav žog, kjer je moč naše ekipe.”


Najbolj brano