Slabše skoraj ne more biti

Slovenska reprezentanca je kot obliž na rane v kvalifikacijah za uvrstitev na svetovno prvenstvo vsaj za konec zmagala, potem ko je bila brez zmage več kot leto dni. Bila je žrtev novega sistema kvalifikacij, ki morda deluje drugod po svetu, v Evropi pa ne more. Tako bo aktualni evropski prvak svetovno prvenstvo spremljal od doma.

Veselje po zadeti trojki za podaljšek Zorana Dragića. Foto: Fiba
Veselje po zadeti trojki za podaljšek Zorana Dragića. Foto: Fiba

KOPER > Iskalci zarote bi v tem, da prvič celinski košarkarski prvak ni neposredno uvrščen na svetovno prvenstvo, iskali v majhnosti Slovenije. Vendar pa je v tem ciklu uveljavljen sistem znan že od leta 2015 in velja za ves svet. Fiba se je revolucije v kvalifikacijskem sistemu lotila z željo, da bi gledalci videli najboljše košarkarje na delu tudi med letom in ga hvali, kako uspešen je. Morda res, v severni Ameriki in še bolj v Evropi pa to ne drži. In ne bi znova ponavljali enakih zgodb o vojni dveh organizacij na hrbtih reprezentanc. Dejstvo pa je, da razmerja med najboljšimi evropskimi klubi (Uleb) in krovno košarkarsko zvezo še dolgo ne bodo urejena, zato bodo podobne razmere tudi v kvalifikacijah za prihodnje evropsko prvenstvo. Nedvomno pa doseženi rezultat pomeni popoln neuspeh tudi vodstva KZS.

Slovenski košarkarji so po treh zaporednih uvrstitvah na SP ostali brez četrte že relativno zgodaj, septembra lani, po petih zaporednih porazih. V kvalifikacijah so zmagali vsega trikrat. Selektor Rado Trifunović je kvalifikacije za SP ocenil kot neuspešne: “Bile so zelo težka izkušnja za reprezentanco in slovensko košarko. Še toliko bolj po zlatu iz Carigrada, saj so vsi od nas pričakovali nadaljevanje niza uspehov,” je povedal selektor. “A zavedati se je treba, da tudi zlato iz Turčije ni bilo ustvarjeno v enem letu. Naš vodja Goran Dragić se je vrsto let kalil ob asih, kot so Smodiš, Nesterović, Lakovič, Bečirović, Nachbar ..., nato pa je ob pravi kemiji v ekipi eksplodiral”.

Na SP tudi Češka, Poljska ...

Ekipi, ki sta na eurobasketu igrali najlepšo košarko, sta ostali doma. Slovenija že pred časom, Latviji pa so do uvrstitve zmanjkale štiri točke na tekmi v Črni gori, kjer bi sicer morala slaviti za deset točk. Črnogorci (za pomembne tekme so imeli na voljo vse igralce evroligaša Budućnosti) so prvič na SP. Češka se je na SP zadnjič uvrstila leta 1982 kot Češkoslovaška, Poljska davnega leta 1967. Italija je na SP zadnjič nastopila leta 2006, a je plačala za povabilo, tako kot Rusija leta 2010 - po športni plati se je zadnjič na SP uvrstila leta 2002. Ostale evropske udeleženke so: Francija, Nemčija, Grčija, Litva, Srbija, Španija in Turčija.

Trifunović ima (za zdaj) zaupanje vrha košarkarske zveze. Zagotovo krivde za neuspeh ne gre valiti zgolj nanj. Ni pa dvoma, da neodzivnost ali izgovor nekaterih košarkarjev, ki so bili le občasno zraven, terja tudi konkreten odgovor, zakaj je tako. Trifunović je v tem ciklu preizkusil kar 28 igralcev. “Bili smo prisiljeni v najbolj obsežno menjavo generacij v zgodovini slovenske košarke. V trenutku so nam odvzeli dejansko celo ogrodje ekipe in morali smo dodati nove, mlade igralce. To je lahko po svoje tudi pozitivno, saj smo ustvarili temelje naslednji generaciji,” meni Trifunović. Ob vseh težavah je imel še največje pod košem, kjer je kvalifikacije končal brez klasičnega centra. In brez naturaliziranega igralca, saj je Alen Omić, ki je odpadel za nastop na eurobasketu, zavrnil igranje v kvalifikacijah brez jasnih zagotovil, da bo potnik tudi na samo tekmovanje. Razlog njegove jeze, Anthony Randolph, je lani že sklenil nastope v slovenskem dresu. Tudi izbor naturaliziranega igralca bo v prihodnje zelo kislo jabolko, čeprav selektor Omića še ni prečrtal. Pri zanimivih visokih igralcih opozarja na 206 centimetrov visokega Martina Kramplja, ki igra v ameriški univerzitetni ligi.

Slovenija je kvalifikacije za SP sklenila z izkupičkom 3:9. Reprezentanti se bodo znova zbrali novembra, ko se bodo začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021. KZS je še pred časom napovedala, da bo kandidirala tako za organizacijo evropskega prvenstva 2021 kot za kvalifikacije za olimpijske igre 2020. Vendar smela pobuda seveda tudi precej stane.

Dragić zagotovil podaljšek

Košarkarji Slovenije so kvalifikacije v Stožicah končali z zmago po podaljšku nad Ukrajino s 85:84 (76:76). Niz osmih porazov je ekipa prekinila po napeti končnici rednega dela in trojki Zorana Dragića v zadnji sekundi za podaljšek. Najboljša strelca Slovenije sta bila Edo Murić s 16 točkami in Jan Špan, ki jih je dosegel 15.


Najbolj brano