SBI v primežu metanja polen

Iz bolnišnice na robu države se je zadnja leta izolska bolnišnica iz brezupne, v rdeče številke potopljene ustanove zavihtela v vrh zglednih bolnišnic. Že bivša zdravstvena ministrica Kolar Celarc in tudi sedanji Fakin jo vsem kot regijsko ustanovo dajeta za zgled. Po finančnem poslovanju in tudi, ko gre za posodabljanje in strokovni razvoj.

To, kot kažejo brskanja po manj prijetnih plateh, ki se rade porajajo ob delu, gre krepko v nos vsem, ki jim sedanje vodstvo in način dela v ustanovi ni pogodu. Morda zato ne, ker nočejo in niso bili vajeni pretiranega nadzora. Ta namreč prirezuje peruti posameznikom in službam ter vztraja pri racionalnem poslovanju. Ali pa zato ne, ker jim prvi mož bolnišnice ni všeč. Že zato ne, ker ni zdravnik ali pa se posmehujejo nad njegovimi (nekdanjimi) strankarskimi simpatijami. Ali pa gre za čisto zavist, ker sta ga uspešna sanacija in posodabljanje vidno zapisali v zgodovini te ustanove.

Nekaterim so pomembne le afere, ki imajo cilj oblatiti dobro ime. Čeprav gre za dobro ime celotne ustanove in vseh v njej.

Morda zveni oguljeno in celo ceneno omenjanje pregovora, da kdor dela, dela tudi napake. Zagotovo jih je med svojim mandatom nekaj storil tudi ta direktor, ki se mu avgusta letos izteka redni mandat. A bolj kot to, da se mu izteka, nekatere skrbi, da se bo za to funkcijo vnovič prijavil. Če se bo in bo imenovan, bodo morali še naprej prenašati zahteve po varčevanju, racionalizaciji, nadzoru, preglednosti dela.

Prav zato se zadnji mesec vrstijo manj zmagoviti in za to ustanovo manj prijetni dogodki, s katerimi so se spopadali v zadnjem letu. Med slednjimi sta odmevni primer lažne zdravnice z lažno diplomo in ukinitev dežurnega urologa na urgenci med vikendi. Ne glede na to, da je v prvem primeru za vso “štorijo” prva in edina odgovorna zdravniška zbornica, v drugem pa odhod dveh urologov. In ne glede na dejstvo, da regionalni bolnišnični urgenci zavarovalnica ZZZS sploh ne omogoča in ne plačuje dežuranja urologa med vikendi. Pa ga je SBI kljub temu sama zagotavljala prebivalstvu.

Kaže, da stvarna dejstva za tiste, ki skušajo metati polena pod noge sedanji ekipi, niso najpomembnejša. Nekaterim so pomembne le afere, ki imajo cilj oblatiti dobro ime. Pa čeprav gre dobro ime celotne ustanove in vseh v njej zaposlenih. Ki v omenjenih aferah za vse skupaj niso domala nič krivi.


Preberite še


Najbolj brano