Limfociti T proti vsem virusom gripe

Avstralski znanstveniki so našli celice imunskega sistema, ki se učinkovito spopadajo z vsemi znanimi virusi gripe. To označujejo za izjemen korak naprej, ki bi lahko omogočil razvoj univerzalnega cepiva proti gripi.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

Raziskovalci z univerze v Melbournu sporočajo, da so virusi gripe tako trdovratni med drugim zato, ker se nenehno spreminjajo prav zato, da se jim uspeva izogniti prepoznavi v človekovem imunskem sistemu. Prav to je tudi ključni vzrok, zakaj domala ni mogoče predvideti, kakšen sev virusov natančno bo krožil v prihodnji pandemiji in tudi ne izdelati takšnega cepiva, ki bi bilo 100-odstotno zanesljivo.

Zaradi spreminjanja seva gripe morajo tako za vsako novo sezono cepivo redno spreminjati. To ponuja omejeno zaščito, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Osupljivo odkritje

Limfociti T uspešno kljubujejo influenci A, B in C. Te limfocite ima več kot polovica svetovnega prebivalstva.

Nedavno pa so avstralski znanstveniki ugotovili, da posebne celice človeškega imunskega sistema, imenovane limfociti T, učinkovito delujejo proti vsem vrstam virusa. Te celice neposredno poiščejo in ubijejo celice, okužene z virusom gripe. Do tega odkritja so prišli s posebno tehniko, ki ločuje molekule na podlagi njihove mase. S tem so identificirali dele virusa, ki so skupni vsem njegovim sevom, in ugotovili, da limfociti T uspešno kljubujejo influenci A, B in C. Te limfocite ima več kot polovica svetovnega prebivalstva.

Zdaj upajo, da bodo razvili univerzalno cepivo proti gripi, ki ga ne bi bilo treba spreminjati vsako leto. Gre za iskanje cepiva, ki bi bilo učinkovito tudi pri ljudeh, ki nimajo teh limfocitov. S tem želijo zmanjšati vpliv pandemične in sezonske gripe po svetu. Ta po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) vsako leto zahteva več sto tisoč življenj. Nevarna je predvsem za starejše ljudi, otroke in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.


Najbolj brano