Smučanje, sankanje in drsanje po starem

Smučarje po starem je ob gostoljubnih organizatorjih nedeljskega tekmovanja - novaških Lok smučarjih - pozdravilo precej gledalcev, ki so sončen dan izkoristili za smuko na SC Cerkno. Čeprav je zanimanje za tovrstno smučanje upadlo, so udeleženci predstavili zanimive smučarske tradicije.

Tekma  smučanja po starem, na kateri originalnost smučarske 
opreme in slog smučanja štejeta več kot čas. Foto: Saša Dragoš
Tekma smučanja po starem, na kateri originalnost smučarske opreme in slog smučanja štejeta več kot čas. Foto: Saša Dragoš

NOVAKI > Na uvodnih tekmah smučanja po starem za novaško lok smučko se je zbiralo okrog 70 smučarjev, v nedeljo pa le še 36. Čeprav je zanimanje za obujanje smučarske tradicije uplahnilo po vsej Sloveniji, so udeleženci iz osmih društev predstavili izvirno smučanje svojih krajev. Posamezniki so dodali še predstavitve nekdanjega sankanja in drsanja doma in na tujem.

Srečali so se stari znanci v značilnih posnetkih nekdanjih smučarskih oprem in oblačil. Originalnost opreme in smučanja prinese največ tekmovalnih točk. Najštevilčnejši Podmeninski gadje so z enotno opremljeno desetčlansko ekipo vseh generacij predstavili povojno smuko na lesenih smučeh pod Menino planino. “Današnja proga je zelo ledena, a mi je šlo dobro. Za smučanje po starem me je navdušil dedek,” je povedal desetletni Filip Bevc iz Bočne. “Manjkajo 'kante', robniki”, je komentiral Silvo Čemažar, ki se je na cilju s smrečjem označene veleslalomske proge (tudi čas doda nekaj točk) pogovoril z vsakim tekmovalcem. Z Brankom Mavričem iz turističnega društva Podkojca o škrlcu, flosu oziroma enostavnih saneh, ki so jih po vojni očetje izdelovali otrokom. Z Brankom Lozinškom (Veseli Savinjčani) o fličohih, lesenih “drsalkah”, ki so jih otroci v savinjski dolini kar sami zdelovali za drsenje po strminah. S starosto Rovtarjev, druge najmnožičnejše ekipe iz Škofje Loke, Miho Dolžanom o “velogemelu”, lesenem smučarskem kolesu, ki ga je izdelal po švicarskem originalu iz leta 1850. Z Davidom Švagljem pa o posnetku originalne vojaške avstroogrske smučarske opreme izpred prve svetovne vojne.

Vse skupaj je pritegnilo lepo število gledalcev, ki so si za ogled tekme vzeli odmor med ugodno smuko na SC Cerkno.

Čemažar sam je predstavil domačo - novaško lok smučko, ki je posebnost med starimi smučmi brez robnikov. Med vojno so jo izdelovali iz ostankov zavrženih smuči italijanskih vojakov in ji za krmiljenje namesto palic nadeli lok. V sekciji lok smučarjev pogrešajo mlade, a so za organizacijo tekme dobili vse priznanje. “Mladih ne uspemo več pritegniti. Bojim se, da bo po odhodu sedanjih negovalcev tradicije, ta zamrla. A kriza je v večini tovrstnih društev. Celo Rovtarji, ki so imeli preko sto tekmovalcev, so razpolovljeni,” je ocenil vodja novaške sekcije Davorin Purgar.

Člani bovškega Kanina so povabili na sklepno tekmo smučarjev po starem v velikonočnem času.


Najbolj brano