Vileniška nagrajenka spet med nami

Na knjižnem festivalu Mesto knjige bodo v Novi Gorici gostili priznano poljsko pisateljico in lansko Bookerjevo nagrajenko Olgo Tokarczuk. Z gostjo, ki je leta 2013 prejela glavno nagrado mednarodnega festivala Vilenica, se bo 26. marca ob 19. uri na literarnem večeru v SNG Nova Gorica pogovarjala prevajalka Jana Unik.

Olga Tokarczuk je leta 2013 prejela nagrado vilenica. Foto: Leo Caharija
Olga Tokarczuk je leta 2013 prejela nagrado vilenica. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Olga Tokarczuk (1962), ki bo spregovorila o svojem delu, ustvarjalnih vzgibih in etičnih vrednotah, nas bo obiskala v času predfestivalskega dogajanja, po novogoriškem večeru pa se bo srečala še s študenti polonistike v Ljubljani, so sporočili iz Društva humanistov Goriške, ki gostovanje organizira v sodelovanju s KUD Polica Dubova, Literarnim društvom IA, oddelkom za slavistiko na Filozofski fakulteti, slovenskim veleposlaništvom na Poljskem in SNG Nova Gorica.

Pisateljica v inovativni prozi, ki jo imenuje konstelacijski roman, slika zunanjo in psihološko resničnost ter raziskuje stanje človeka in družbe. Tako v literaturi kot v družbenem udejstvovanju se ukvarja z aktualnimi vprašanji, kot so sprejemanje drugačnosti, detabuizacija starosti in smrti, pravice živali in tehnološki razvoj. Avtorica romanov, kratke proze, esejev in scenarijev je prejela več poljskih in mednarodnih nagrad, poleg mednarodnega bookerja za roman Beguni še vilenico, večkrat prestižno poljsko nagrado nike ter druge. Napisala je devet romanov, pet je prevedenih v slovenščino: poleg Begunov še Pravek in drugi časi, Dnevna hiša, nočna hiša, Pelji svoj plug čez kosti mrtvih in Jakobove bukve.


Najbolj brano