Ravenski pust: mladi s ponosom prevzemajo vlogo “ta grdih”

Staro pogansko pustovanje ravenski pust je presenetilo s presežki. V najrazličnejših tradicionalnih vlogah s ta grdimi, ki strašijo s pepelo, in ta lepimi, ki predstavljajo ženitni sprevod, se je izkazalo 28 neporočenih mladeničev iz fantovščine pod Krnom, ki so z domiselno duhovitostjo, tako rekoč s pustno gledališko predstavo, navdušili številne gledalce. V soboto se obeta podobno in hkrati drugačno dogajanje v Drežnici.

Vloga ta grdega je najbolj strašljiva in za člane fantovščine  najbolj 
naporna. Foto: Neva Blazetič
Vloga ta grdega je najbolj strašljiva in za člane fantovščine najbolj naporna. Foto: Neva Blazetič

DREŽNIŠKE RAVNE > Ravenski pust (Rawnsk p'stuob) je s pogansko ženitvijo (ljudje so se v starih časih poročali prav v pustnem času) in razsajanjem ta grdih ter še številnih drugih likov že stoletja skoraj nespremenjen.

Ta debel s tremi ljudmi s štirimi nogami

Prastara pustna tradicija v vaseh pod Krnom, tudi v Drežnici, se že nekaj let ponaša z laskavim nazivom živa mojstrovina državnega pomena.

Prvinski čar na fotografijah

V sredo bodo o ravenskem pustu več spregovorili v Tolminskem muzeju, kjer bodo odprli razstavo o prvinskem čaru poganskega pustnega obredja pod Krnom, kot ga je s fotoaparatom poskušal ujeti priznani slovenski fotograf Voranc Vogel.

V soboto ravbarju ni bilo prijetno, ko so mu, na srečo je bilo vse skrito pod rjuho, odvzeli ukradeno. Tudi z ukradenim otrokom ni daleč prišel, ker ga je zasačil žandar. Atrakcija je bil ta debel. Tokrat so se z izzivom spoprijeli trije fantje, ki so morali hoditi s štirimi nogami. Kako to gre, če sta dve nogi povezani v eno, vedo samo oni. Težko so štartali: leva, desna in potem je še kar šlo ... Letošnja novost je bil “ta naprej in nazaj”, ki je vztrajal s počasnim premikanjem med množico, kljub temu je bil vsepovsod navzoč. Smrt, ki so ji nadeli podobo, kot v nekdanjih časih, je s koso strašila mlado in staro.

Ta grdi so najbolj želena vloga

“Letošnje pustovanje je bogatejše tudi zato, ker je vlogo ta grdih odigralo kar deset novincev. Med njimi je bilo pet konec lanskega leta v pustno fantovščino sprejetih 18 let mladih fantov, sicer pa smo jih sprejeli šest, kar je rekord v zadnjih letih. Kolikor vemo, prihodnje leto ne bomo sprejeli nobenega novega,“ posebnost letošnjega pusta razkriva predsednik fantovščine Klemen Ivančič.

“Vloga ta grdih, ki lovijo mladež in dekleta in jih prašijo s pepelom, je zaradi strašljivih oblačilih in oprave ter neprestanega tekanja najbolj opazna, je pompozna in zahtevna, zato jo vsi nosijo s ponosom. Praviloma jo zaupamo novincem v dobri kondiciji,“ pravijo izkušeni člani fantovščine.

Fantje so že zgodaj krenili na krožno pot iz Drežniških Raven v Magozd in naprej do Jezerc in se okoli 14. ure vrnili v Ravne. Pustni sprevod s ta lepimi je obiskal skoraj sto hiš, razen tistih, v katerih žalujejo.


Najbolj brano