Nezadovoljstvo s čezmejno porodnišnico

V sosednji Gorici so po poročanju časnika Il Piccolo nezadovoljni z uresničevanjem sporazuma, ki daje Goričankam možnost, da rodijo v šempetrski bolnišnici. Za to možnost se je namreč v preteklih letih odločil komaj kateri par, saj Goričanke raje rojevajo v drugih porodnišnicah v Furlaniji.

Čezmejna rojstva je moč prešteti na prste dveh rok.  Foto: Mitja Marussig
Čezmejna rojstva je moč prešteti na prste dveh rok.  Foto: Mitja Marussig

GORICA > Odbornica za zdravstvo pri občini Gorica Silvana Romano je za tržaški dnevnik izrazila mnenje, da je zamisel o čezmejni porodnišnici očitno propadla. Kot je pojasnila, sta v letu 2014 v šempetrski bolnišnici rodili dve Goričanki, leto kasneje štiri, leta 2016 je bil samo en porod, leta 2017 nobenega, lani pa dva. “Dogovor s Šempetrom ima zelo malo pomena - lahko bi celo rekli, da nima nikakršnega smisla,” meni Romanova.

Dogovor o čezmejnem sodelovanju je pred leti nastal iz potrebe. Oblasti so namreč zaprle porodnišnico v Gorici, ki že dolgo ni dosegala minimuma: 500 rojstev na leto. Protesti so bili v sosednjem mestu ob tej potezi precej glasni, saj ima močne simbolne posledice. V osebnih dokumentih otrok namreč ne bo več uradnega zapisa, da so rojeni v Gorici.

9

Goričank se je v zadnjih štirih letih odločilo roditi v Šempetru

Novogoriška bolnišnica ima Gorici daleč najbližji porodni oddelek. Bolnišnica v Šempetru stoji le nekaj metrov od državne meje. Dilem o morebitni pomanjkljivi strokovnosti slovenskega osebja ali slabi opremljenosti oddelka med pacientkami ni bilo. A zamisel, da bi Goričanke odhajale rodit čez mejo, se vseeno ni prijela. Dogovor je bil s stališča zakonodaje precej zahteven in bilo je kar nekaj birokratskih zapletov.

Po mnenju Romanove pa je ena glavnih ovir tudi prej omenjeni zapis v osebnih dokumentih. Govorilo se je o možnosti, pravi odbornica, da bi otrokom, rojenim v Šempetru, na željo staršev v rojstni list kot kraj rojstva napisali Gorico. “A o tem, administrativnem delu projekta kasneje ni bilo ne duha ne sluha,” pravi Romanova in dodaja, da pot do tega cilja ne bi bila lahka in bi zahtevala nove zakone.


Najbolj brano