Hrana je zdravilo: s cinkom in bakrom proti šumenju v ušesih

Po televiziji je zadnje čase veliko oglasov na temo poslabšanega sluha, oziroma kako si je mogoče “z aparatkom” odlično pomagati. Prav je, da ljudem izboljšamo kakovost življenja z majhnim in nebolečim posegom. Če odmislimo naše moške, ki pogosto ne slišijo, čeprav z njihovimi ušesi, kladivci, nakovalci in stremenci ni nič narobe, ampak se preprosto “izklopijo”, je dejstvo, da se lahko starostno pešanje sluha začne že pri mladih.

Okusen krožnik za boljši sluh Foto: Ivan Merljak
Okusen krožnik za boljši sluh Foto: Ivan Merljak

Poudarila sem “lahko” in ta je ponavadi pogojen z napačnim ravnanjem posameznika. Vpliv oglaševanja je tako močan, da se mnogi pod sugestijo slike in zvoka začenjajo spraševati, ali ni morda z njimi kaj narobe in pravzaprav ne slišijo, kakor bi morali. Taki ponavadi pokličejo in sprašujejo, ali si lahko suh povrnejo z ustrezno hrano.

No, vsekakor moram omeniti še mojega moža. Lepega dne je prišel z nekega hrupnega banketa in se začel spraševati, ali res ne sliši, saj v družbi ni razumel sogovornikov. Res da so govorili drug čez drugega, a kaj, ko so se vsi pomenkovali in se šalili, kakor da se slišijo. Šel je v poseben laboratorij, kjer so mu testirali sluh in ugotovili, da sliši nadpovprečno. Še tisto, česar ne bi smel. Pa ga je zdravnica potolažila, da tudi drugi ne razumejo vseh ostalih in pravzaprav govorijo drug mimo drugega.

Pri večini tistih, ki imajo resnično težave, je opaziti pešanje sluha okrog 60. leta starosti. Pojemanje sluha tedaj postane že toliko izrazito, da ovira sporazumevanje. Poleg starostnega pešanja sluha, ki se ne kaže pri vseh enako, marveč je poleg dednega faktorja predvsem posledica napačnega ravnanja nas samih in neupoštevanja zaščitnih sredstev pred hrupom, je najpogostejša težava s sluhom - šumenje v ušesih.

Krivo je pomanjkanje cinka in vitamina B12

Statistika pravi, da vsako šesto odraslo osebo motijo neprijetni šumi v ušesih. Težava je v medicini znana z latinskim izrazom - tinitus in v veliki večini primerov oseb ne ovira pri vsakodnevni aktivnosti. Zato samo tretjina vseh prizadetih oseb poišče res medicinsko pomoč. Pri mnogih starejših nad 60 let je motnja lahko tako moteča, da ne morejo spati.

Vzrokov za tinitus oziroma šumenje v ušesih je več; mi jih samo naštejmo:

> izpostavitev močnemu hrupu (rock koncert, streljanje, glasni stroji);

>čezmerno nabiranje ušesnega masla in okužbe ušesa;

> prekomerno uživanje alkohola;

> slaba prekrvavitev;

>stranski učinki zdravil, zlasti antibiotikov in aspirina;

> hormonske motnje;

> visok krvni tlak;

> slaba prekrvavitev ušesa.

Zdravniki skušajo poiskati pravi vzrok in ga odstraniti oziroma svetovati, naj se bolniki izogibajo hrupu in stresu. V nasprotnem menda ni rešitve, vsaj ne medicinske.

Strokovnjaki pa so šli korak naprej. V ločenih študijah so japonski in ameriški znanstveniki ugotovili, da sta skupni imenovalec pri teh težavah - pomanjkanje cinka in vitamina B12. Japonci so to dokazali tako, da so ljudem s to težavo dodajali hrano, bogato s cinkom, in že po dveh tednih so se kazala znamenja izboljšanja oziroma umirjanja.

Ameriški znanstveniki pa so preučevali, odkod “zvonenje” v glavi, in odkrili območje, ki ima pomembno vlogo pri tem šumenju v glavi. Ugotovili so, da je v ušesu normalna koncentracija cinka višja kot drugod po telesu, zato so sklepali na njegovo pomembno vlogo pri sluhu. Če cinka že samó nekoliko primanjkuje, bo taka oseba slišala omenjene šume.

Pomoč s hrano

Bodimo praktični in poglejmo, kje dobimo cink. Tega je veliko v bučnih semenih, leči, bučnem olju, govedini, sardinah in morski hrani, suhih slivah, soji, jagnjetini, jetrih in govedini. Izkoristek cinka povečamo s sočasnim uživanjem beljakovinske hrane (meso, mleko), vitamina C (citrusi, solata) in fosforja (stročnice). Pri tem moramo paziti še na razmerje med bakrom in cinkom. Če povečamo vnos cinka, moramo ustrezno povečati tudi vnos bakra, saj je ta nepogrešljiv tudi za delovanje živcev. Najboljše razmerje med bakrom in cinkom je v suhih slivah, arašidih, fižolu in sardinah.

Izkoristek bakra iz hrane se s starostjo slabša, prav to pa je posreden dokaz, zakaj je šumenje v ušesih pogostejše pri starejših ljudeh. Enako velja za vitamin B12; tudi absorpcija tega se po 60. letu zmanjšuje in ga je nujno dopolnjevati. Vitamin B12 je močno povezan s folno kislino (vitamin B9), zato ne moremo jemati oziroma dopolnjevati ločeno samo vitamin B12, marveč je boljše uživati dopolnilo iz vseh vitaminov skupine B, še zlasti, ker je za pravilno delovanje živcev nujen tudi vitamin B6, ki ga kar nekaj zdravil uničuje oziroma ropa iz telesa.

Tudi mangan, kalij in magnezij

Pri veliki večini ljudi, ki jim šumi v ušesih, so ugotovili tudi, da jim poleg cinka in bakra primanjkujejo še mangan, kalij in magnezij. Prav pomanjkanje magnezija povzroči krčenje krvnih žil in poslabša prekrvavitev možganov. Veliko mangana je v pesi, lešnikih, čičeriki, grahu, polnozrnatem kruhu in sardinah. Kalij je v bananah, krompirju, agrumih, paradižnikih, stebelni zeleni in figah. Magnezij dobimo v žitih, raznih semenih, čokoladi in zeleni solati. Za boljšo prekrvavitev in boljše delovanje živčevja so zelo priporočljive pekoče stvari: čili in čebulnice (česen, čebula, por, drobnjak).

Košarica hranil pri težavah s sluhom: bučna semena, bučke, stročnice (fižol in leča), suhe slive, govedina, sardele, jagnjetina, olje pšeničnih kalčkov, pršut, pekoča živila, banane, krompir, jagodičje, čokolada, paradižnik, polnovredna žita in čebulnice.

Marija Merljak, prehranska strokovnjakinja


Najbolj brano