Točke moči so prostori za odprta srca

“Z rezultati smo izjemno zadovoljni, saj v naše prostore s svojimi aktivnostmi privabljamo vedno več udeležencev,” po drugem letu delovanja večgeneracijskih centrov Primorsko-notranjske regije, kamor obiskovalci pridejo po nove informacije, znanje, oporo ali podporo, motivacijo ali dobro družbo, pravi vodja projekta Nina Vanita Hočevar.

“Vsak, ki pride v našo točko, je navdušen, kako se tukaj domače 
počuti in kako dobro energijo občuti,” pravi Nina Vanita Hočevar. Foto: Veronika Rupnik Ženko
“Vsak, ki pride v našo točko, je navdušen, kako se tukaj domače počuti in kako dobro energijo občuti,” pravi Nina Vanita Hočevar. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA, PIVKA, ILIRSKA BISTRICA > Potem ko so se prvo leto ukvarjali predvsem s postavitvijo tako imenovanih Točk moči in izgradnjo prepoznavnosti, so drugo leto že začeli aktivno ustvarjati družabni prostor v lokalnem okolju. Z rezultati so zelo zadovoljni, saj so v šest točk po vseh regiji skupno pritegnili več kot 12.000 obiskovalcev (v letu 2017 kar 9000), kar po mnenju Nine Vanite Hočevar kaže, da primerno izbirajo vsebine in da so točke še kako potrebne.

Lani so našteli več kot 2800 novih obiskovalcev, s čimer so želene rezultate presegli za dva in polkrat. Med obiskovalci je bilo približno dve tretjini žensk, pri izvedbi programa pa sodelujejo s številnimi prostovoljci, ki so sprva obiskovalci, sčasoma pa začnejo sami prispevati svoje aktivnosti. Hočevarjeva prav takšno “aktivno državljanstvo” ocenjuje za največjo dodano vrednost projekta. “Točka moči je prostor, kjer si lahko z odprtim srcem in iz tega se rojevajo nova prijateljstva, aktivnosti, projekti,” še poudarja.

1453

delavnic so lani izvedli v večgeneracijskih centrih Primorsko-notranjske regije

Največ zanimanja je bilo doslej za delavnice o skrbi za zdravje in obvladovanje stresa, za počitniške aktivnosti za otroke, delavnice za aktivno in kakovostno starost ter družabništvo, učenje tujih jezikov ter gospodinjske in umetniške delavnice.

Projekt, ki poteka pod okriljem organizacijske enote Ljudska univerza Postojna Zavoda Znanje, financirajo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, evropski strukturni in investicijski skladi ter občine. Njegov glavni namen je dvig kakovosti življenja vključenih, predvsem ranljivih skupin. Zanj so pridobili 575.000 evrov, trajal pa bo do septembra 2021. Program lahko zainteresirani spremljajo na www.tockemoci.si, na facebooku in v lokalnih medijih.


Najbolj brano