Ponaredki in posledice

Zadnji primer, ki sodi med kazniva dejanja ponarejanja listin, konkretno diplome medicinske fakultete, je prišel na dan po dveh letih. Samooklicana zdravnica oziroma pripravnica od tedaj seveda ne dela več v izolski bolnišnici, med svojim kratkotrajnim udejstvovanjem pa naj ne bi imela stika z bolniki. Na srečo.

Ponarejanje spričeval in diplom sicer ni prav množični nacionalni šport, čeprav je tega verjetno več, kot pricurlja v javnost. Zadeve se problematizirajo, ko je za ponaredki kakšno pomembno ali izstopajoče ime. Ki mu, denimo, uspe s ponarejenim srednješolskim spričevalom celo končati visokošolski študij in diplomirati.

Posledice, ki nastanejo zaradi nestrokovnosti na posameznem področju, lahko segajo od neznatnih do katastrofalnih.

Toda ... Ne da bi podcenjevali ali precenjevali kakšen poklica, med nekaterimi preprosto ni primerjave in tudi posledice, ki nastanejo zaradi nestrokovnosti na posameznem področju, lahko segajo od neznatnih do katastrofalnih. Poglejmo nekaj povsem teoretičnih primerov. Denimo, da se nekdo s ponarejenim poklicnim ali srednješolskim spričevalom zaposli kot natakar. Morda bo malo bolj neroden, razbil bo kakšen kozarec in spravil v slabo voljo kakšnega gosta, ki ne bo pravočasno in ustrezno postrežen. Nekdo s ponarejeno diplomo gradbenega inženirja bo že lahko povzročil večjo škodo, saj zagotovo ne bo obvladal vseh postopkov varne gradnje. In če se bo zaradi njegove nestrokovnosti zrušila stavba ali, denimo, kakšen most, lahko za ljudi nastane resna nevarnost. In potem se približamo resničnemu primeru in področju, na katerega so ljudje najbolj občutljivi: zdravstvu.

Če smo do zdaj spremljali primere iz tujine, kjer se je že našel kakšen samooklicani zdravnik in zobozdravnik, očitno tudi v Sloveniji nismo imuni na takšne pojave. Do nedavna smo se spraševali, ali se lahko v našem zdravstvenem sistemu znajdejo domnevni srednji zdravstveni kadri, ki naj bi brez težav kupovali spričevala v Bosni in še kje. Zdaj so vprašanja usmerjena stopničko višje: ali je možno, da svoje zdravje in, ne nazadnje, življenje, prepuščamo v roke ljudem, ki notranjosti medicinske fakultete niso nikoli videli? O njihovi etiki in zdravi pameti tokrat ne bomo razpravljali. Upajmo pa, da je to osamljeni primer in dobra šola vsem, ki bi morali papirje temeljito preveriti, pa tega niso storili.


Preberite še


Najbolj brano