Je vrhunec gripe že mimo?

Ali je vrhunec izbruha letošnje gripe že mimo ali smo na njem prav te dni? Epidemiolog Boris Kopilović meni, da je za natančne ocene sicer še prezgodaj, a dosedanji podatki kažejo, da število prijav o obolevnosti te dni počasi že upada.

Še vedno se vrstijo prijave o na novo obolelih za gripo, zato 
zdravniki svetujejo  higieno in izogibanje zaprtih javnih prostorov.
Še vedno se vrstijo prijave o na novo obolelih za gripo, zato zdravniki svetujejo higieno in izogibanje zaprtih javnih prostorov.  

PRIMORSKA > Šele čez dober teden naj bi bilo bolj jasno, ali je vrhunec izbruha letošnje gripe že prešel, poudarja epidemiolog Boris Kopilović iz koprske enote Nacionanega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki budno spremlja razmere ne le na Primorskem, temveč tudi v celotni Sloveniji in okoliških državah.

Podatki o prijavah so zaradi statistične obdelave in zbiranja, kot je znano, na voljo s skoraj enotedenskim zamikom, zato ta hip Kopilović z gotovostjo še ne more oceniti, da smo vrhunec gripe doživeli minuli teden. “Vsekakor pa po prvih zbranih podatkih kaže, da je tako - na Primorskem in v Sloveniji nasploh. Svoje tudi tokrat, kot vsako leto, prispevajo zimske počitnice, ko se razmere začnejo umirjati, saj so otroci večinoma doma,” dodaja.

Gripa pri sosedih

Po podatkih NIJZ je letošnja sezona gripe na Hrvaškem obsežnejša od lanske, poročajo tudi o več smrtih zaradi zapletov, kot so jih zabeležili lani. V Italiji je razmah gripe še vedno zelo močan, vendar pa je stopnja obolevnosti podobna lanski. Nasprotno pa iz Avstrije letos poročajo o nižji stopnji obolevnosti kot lani. O visoki stopnji obolevnosti poročajo še iz Madžarske, BiH in Francije.

Tudi v NIJZ prejemajo informacije o primerih težjega poteka gripe, vendar pa bodo natančni podatki o tem, ki jih bo mogoče primerjati s preteklimi sezonami, znani šele čez nekaj mesecev. Prav tako tudi podatki o številu smrti, ki jim je botrovala gripa.

“Nasploh pa že lahko ocenimo, da je bila letošnja sezona gripe primerljiva z lansko, saj število obolelih ni odstopalo od lanskega,” ocenjuje epidemiolog. Tako kot drugod po Evropi letos prevladuje okužba s podtipom virusa A H1N1, sledi ji okužba s podtipom A H3N2.


Najbolj brano