Dobrodošla pridobitev za kraj

V Mirnu bodo, kot kaže, letos dobili krajevno knjižnico. Urediti jo nameravajo v prostorih, kjer je včasih delovala poslovalnica Nove KBM.

V nekdanjih poslovnih prostorih v središču Mirna bi lahko zaživela 
kultura.  Foto: Alenka Ožbot
V nekdanjih poslovnih prostorih v središču Mirna bi lahko zaživela kultura.  Foto: Alenka Ožbot

MIREN >“Lani smo bili zelo žalostni, ker je Nova KBM zaprla poslovalnico v Mirnu, to je pritličen prostor v središču Mirna, velikosti približno 135 kvadratnih metrov. Ker ga želi banka oddati oziroma kasneje prodati, smo začeli razmišljati, da bi tukaj vzpostavili krajevno knjižnico in s tem dali določeno kakovos bivanja ne samo za Miren, tudi za okoliške kraje,” o nastanku ideje o krajevni knjižnici razlaga župan Mauricij Humar.

Prostori so dostopni

Kot pravi, so prostori v pritličju dostopni za vse občane in se nahajajo na zelo dobri lokaciji, kjer so pošta, bankomat, zavarovalnica, trgovina, gostinska ponudba in druge storitve. Dodatna dejavnost, kot je knjižnica, lahko po njegovem prispeva k še večji frekvenci ljudi ter s tem k ohranjanju življenja v središču naselja. Glede na to, da Miren dnevno obiskujejo zamejci, verjame, da bo zanimiva tudi za prebivalce iz Rupe, Peči in drugih krajev na italijanski strani meje.

“Vemo pa tudi, da v Mirnu nimamo primernih prostorov za kulturne prireditve. Knjižnica ne omogoča velikih prireditev, se pa v njej lahko organizira kar nekaj dogodkov,” poudarja župan. Letos nameravajo prostore Nove KBM, ki so bili popolnoma prenovljeni v letu 2010, vzeti v najem, nato pa bi jih odkupili. Najemnina bi bila všteta v kupnino. Občina bi jih s 23.000 evri opremila, Goriška knjižnica Franceta Bevka pa zagotovila knjižno gradivo.

Čakajo kulturni dom

“Pričakujem, da bodo svetniki idejo podprli v marcu ob sprejemu proračuna. Mislim, da bi lahko nato v nekaj mesecih knjižnico odprli,” dodaja župan.

Po projektih za kulturno upravni center v Mirnu naj bi knjižnico uredili na drugem mestu. “Vemo, da je načrtovana v bodočem kulturnem domu, ki ga kar nekaj let še ne bo, Miren pa nima nobenega prostora, kjer bi lahko bili, denimo, literarni večeri. Ko bomo prišli do kulturnega doma, bo ta prostor še vedno na dobri točki,” je med obravnavo osnutka letošnjega proračuna povedal župan.


Najbolj brano