Čez mesec dni sodba za šempetrskega pulmologa?

Zaradi malomarnega zdravljenja Novogoričana Steva Petrovića že dobro leto sodijo pulmologu Damjanu Birtiču iz Goriških brd. Sodišče je včeraj izvedlo sklepna dejanja v dokaznem postopku, saj je pregledalo listinske dokaze in odločilo, da novega izvedenca, kot je predlagalo tožilstvo, v tem postopku ne bo imenovalo. Zaključne besede bodo na vrsti čez en mesec.

Sojenje zoper pulmologa Damjana Birtiča se bo po dobrem letu 
najverjetneje sklenilo čez dober mesec. Foto: Ana Cukijati
Sojenje zoper pulmologa Damjana Birtiča se bo po dobrem letu najverjetneje sklenilo čez dober mesec. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA Sodnik novogoriškega okrožnega sodišča Igor Majnik je po večkratnih predlogih tožilstva, naj imenuje novega izvedenca v zadevi Petrović, včeraj odločil drugače. Predlog tožilstva je zavrnil, saj meni, da je izvedensko mnenje Marjete Terčelj Zorman, ki ga je vmes še dopolnila, dovolj izčrpno za ta postopek. “Tožilstvo ima prav, da se njeno mnenje ponekod razlikuje od mnenj drugih strokovnjakov, a očitki, da je mnenje priredila v korist obdolženca, ne vzdržijo,” je med drugim v obrazložitvi dejal sodnik.

Med dokazi dve novi mnenji

V obtožbi tožilka Ana Radovanović Širok navaja očitke, da obtoženi pulmolog šempetrske bolnišnice Damjan Birtič v nasprotju s pravili zdravniške stroke ni uporabil nobene invazivne diagnostične preiskave pljuč in pacienta Steva Petrovića ni napotil na terciarno raven, zaradi česar je napačno vztrajal pri diagnozi pljučnega infekta.

Zato je obdolžen malomarnega zdravljenja med julijem 2012 in majem 2013. Pljučnega raka so pri Novogoričanu Petroviću odkrili šele na Golniku po letu dni zdravljenja vnetja v šempetrski bolnišnici, takrat pa je bilo za pacienta že prepozno. Umrl je zadnji dan leta 2013.

V zajetni listinski dokumentaciji, ki jo je sodišče včeraj podrobno pregledalo, sta tudi strokovni mnenji, ki sta bili sicer pridobljeni v civilnem postopku zoper šempetrsko bolnišnico.

Novogoriško okrožno sodišče je v civilnem postopku zaradi smrti Steva Petrovića novembra lani svojcem prisodilo nekaj več kot 50.000 evrov odškodnine. Ugotovilo je, da je šempetrska bolnišnica ravnala malomarno in nestrokovno. Pulmolog Damjan Birtič je bil v civilnem postopku le ena od prič. Zoper sodbo sta se že pritožili bolnišnica in Zavarovalnica Triglav, pri kateri ima šempetrska bolnišnica zavarovano odgovornost, tožniki pa so se pritožili na del sodbe.

Pomlad bo prinesla odločitev sodišča

Strokovni mnenji v kazenskem postopku nimata značaja izvedenskih mnenj, sodišče pa je obe sprejelo in ju prebralo. Prvo je pripravil Anton Crnjac z mariborske medicinske fakultete in UKC Maribor, ki je med drugim zapisal, da je bilo zdravljenje infiltrata v pljučih ustrezno, a bi morali radiologi ob tem posumiti na maligni proces, na to opozoriti pulmologa in nato opraviti ustrezno diagnostiko.

Mnenje je v spis vložilo tožilstvo, obramba pa je sodišču predložila mnenje Matjaža Zwittra, sodnega izvedenca za področje radioterapije in onkologije. V njem je med drugim zapisal, da pulmolog Birtič pri zdravljenju Steva Petrovića ni storil strokovne napake, njegova obravnava pacienta pa je bila skrbna in v skladu z načeli dobre klinične prakse. Sodnik je napovedal, da bodo zaključne besede na sporedu čez en mesec.


Najbolj brano