Predstava, ki se ne konča, ko se spusti zavesa

Maestozen Shakespearov Macbeth (Marij Čuk, Primorski dnevnik) kot drama mladosti (Petra Vidali, Večer) je sozvočje celotnega tima ustvarjalcev (Ingrid Kašca Bucik, Radio Slovenija), postavljeno v brezčasje in brezprostorje (Andraž Gombač, Primorske novice), valovi, zdaj viharno, zdaj upočasnjeno ... do potankosti premišljeno, tako da se uprizoritev začrtuje v vsej svoji dovršenosti (Iva Koršič, Novi glas).

Arna Hadžialjević kot Lady Macbeth, kakršno si je zamislila  kostumografinja  Bjanka Adžić Ursulov.  Foto: Peter Uhan
Arna Hadžialjević kot Lady Macbeth, kakršno si je zamislila kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov.  Foto: Peter Uhan

Ob pohvalnih kritiških odmevih po uspešni decembrski premieri, iz katerih je sestavljen uvod tega članka, so v SNG Nova Gorica povabili tudi gledalce, naj jim zaupajo svoja mnenja o predstavi.

Mnenja gledalcev - veliko pohval in drobne kritike kot začimbe

Predstava mi je bila všeč. Pri tako zahtevnih dramah sem vedno znova presenečena nad sposobnostjo igralcev, da si zapomnijo obsežna in težka besedila. Poleg tega občudujem tudi to, kako malo scenskih elementov je res potrebnih, če igralci prikažejo tako izvrstno interpretacijo. Krasni kot vedno!

Poklon kostumografinji

Pred predstavo se bodo poklonili Prešernovi nagrajenki Bjanki Adžić Ursulov, tudi kostumografinji pri uprizoritvi Macbetha, z odprtjem razstave izbora kostumov, ki jih je zasnovala za predstave novogoriškega gledališča. Od leta 1991 je v sozvočju s koncepti režiserjev različnih generacij in poetik v Novi Gorici sooblikovala dvanajst uprizoritev besedil iz različnih obdobij, vselej pa s prepoznavnim avtorskim pečatom vrhunske mednarodno uveljavljene kostumografinje.

(Katarina, 42 let)

Brezvesten par, željan moči in oblasti, sta mojstrsko odigrala Nejc Cijan Garlatti in Arna Hadžialjević. Močno me je prevzela njuna interpretacija, saj se nam v njej kot fatamorgana prikaže tudi delček “človečnosti”, ki ju premoreta njuna lika.

(Eva, 27 let)

Macbeth je ena tistih predstav, ki se ne konča, ko se spusti gledališka zavesa. Je predstava, ki spodbuja razmišljanje o dobrem in zlem, o okoliščinah, ki človeka privedejo do nepredstavljivih in včasih tragičnih dogodkov, o ranah, ki jih človek zada sebi, svojim bližnjim in tudi tistim, ki so mu bolj oddaljeni. Predstava je presegla moja pričakovanja tudi zaradi odlične igralske zasedbe.

(Inga, 55 let)

Predstava je zaradi vsebine in teme zahtevna, zato od gledalca terja zbrano spremljanje. Njena mračna vsebina se nas je dotaknila, saj smo po njej prav potrebovali “sproščen” klepet ob pijači. Nekoliko slabše se je slišalo nekatere monologe, sicer pa so igralci svojo nalogo večinoma dobro opravili. Velja pohvala mladi generaciji igralcev. Scena je dobra, prav tako kostumi.

(Darinka, 65 let)

Gre za odlično predstavo, zanimivo sceno, odlično igro, predvsem pa bi izpostavil Nejca in Arno v glavnih vlogah. Nasploh so mi všeč predstave v tem slogu, kot je bila pred leti tudi Ondina. Menim, da je ustvarjalcem uspelo prenesti glavno Shakespearovo sporočilo.

(Aleš, 48 let)

Predstava Macbeth je bila še ena od izjemnih uprizoritev sicer odličnega ansambla SNG Nova Gorica. Nejc Cijan Garlatti me je ponovno navdušil s prepričljivo igro in tekočimi monologi. Tudi Arna Hadžialjević je izvrstno odigrala ženo, ki s svojimi povzpetniškimi potrebami stoji za svojim sicer velikim možem. Vsekakor priporočam ogled vsakomur.

(Vika, 57 let)

Tematika povzpetništva in želje po oblasti za vsako ceno je še kako aktualna tudi danes, le da so meč zamenjala druga sredstva. Usode “krvnikov” so si podobne, od zmagovalne naslade do notranjega razkroja in uničenja. Ansambel novogoriškega gledališča je v uprizoritev vložil veliko energije in mojstrstva. Na trenutke pa je bilo podajanje besedila pretiho, kot bi igralci govorili samim sebi. Predstava je zanimiva, vredna ogleda in razmisleka o tematiki. 

(Mojca, 59 let)

Star rek pravi, da za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska. V Macbethovem primeru nenasitna ženska. Gre za igro prepričevanja, negotovosti in strahu pred lastnim obrazom, ki je ni vredno zamuditi. Tako da sedite, ne premaknite se, nikamor, dokler vam ne podržijo zrcala, ki vam pokaže, kar je skrito v vas. 

(Jakob, 19 let)

Ne zamudite!

Na odru SNG Nova Gorica bo ponovno moč videti veliko uprizoritev v ponedeljek, 25. februarja, ob 20. uri. Predstava za abonma Četrtek, ki je januarja odpadla zaradi bolezni, pa bo na sporedu 28. marca.


Najbolj brano