Ne fantastično, ampak realno

Letošnji proračun koprske občine bo na današnji seji zagotovo varno spravljen pod streho, a bi ga lahko samo delno opredelili za proračun nove občinske oblasti. Skoraj vsak takšen povolilni dokument je namenjen predvsem plačevanju zaostalih naložb in preteklih zapitkov, v koprskem primeru, v katerem je bilo v letu 2018 vse podrejeno predvolilni kampanji in nabiranju všečkov volilcev, pa je to še toliko bolj očitno.

Vseeno je v proračunu, prek katerega občinska oblast najbolj nazorno izvaja svojo politiko, že opazno, kaj bo deležno prednostne obravnave. Sicer v manjši meri, a vendarle. Podeželje, ki se je v prejšnjih mandatih počutilo izrazito podhranjeno, bo dobilo več denarja, prav tako je spodoben znesek namenjen urejanju kolesarskih in pešpoti, s katerim naj bi spodbudili neavtomobilsko mobilnost v mestno jedro. Tako kot je bilo obljubljeno v predvolilni kampanji, bo nekaj več posluha tudi za kulturo in socialo, vse ostalo pa je zgolj odplačevanje zapadlih obveznosti.

Ne moremo reči, da je proračun varčevalen, zagotovo pa Kopru prinaša svojevrstno streznitev.

Morda bi usmeritev Bržanove županske ekipe še bolj nazorno pokazalo tisto, česar ni v proračunu. Ne bo megalomanskih objektov, predvideno je zmanjšanje postavk za medijsko propagando, za razne najeme vozil, potovanja, za nepotrebne stroške in “nagajalne” projekte, ki jim nihče ni dal logične razlage, na primer nakup Hotela Koper, nakup glemskega stolpa, park na Mandarićevi parceli v trgovski četrti ...

Ne moremo reči, da je koprski proračun varčevalen, zagotovo pa je skrben in najpomembnejšemu primorskemu mestu prinaša svojevrstno streznitev. Tudi sicer je nova oblast z nekaterimi simboličnimi potezami v 50-dnevni vladavini (ukinitev protokolarnega parkiranja pred Kroštolo, sprostitev enosmernega prometa pri bolnišnici, izbris napisa nad javnim straniščem na tržnici ...) pokazala, da želi počistiti Avgijev hlev, ki se je napolnil v letih avtoritarne oblasti. Za nekatere projekte je ocenila, da jih je ceneje končati kot prekiniti, drugi (podaljšanje pomola, pokritje tržnice ...) pa bodo počakali na boljše čase.

Prvi pravi “Bržanov” proračun bo sicer šele za leto 2020, glavna značilnost tokratnega pa je, da ni več fantastičen in superfantastičen, kot jih je označeval župan Popovič, temveč realen. Pač takšen, kot si ga je zaželelo volilno telo 2. decembra.


Preberite še


Najbolj brano