Vsak cvet je za šopek dragocen

Možgani so majhen, a izjemno pomemben del našega telesa. Če se le nekoliko drugače sestavijo delčki - denimo - v vidnem ali slušnem korteksu, v povezavi med njima in drugimi deli možganov, ali v bazalnih ganglijih ... že imamo težave s hojo ali z razmišljanjem, z delom, s čustvi ali spominom. Znanost je glede funkcij posameznih delov možganov zadnja leta izjemno napredovala.

Znanja je veliko, a nam ne pomaga, če ne pride med nas, med ljudi, kjer prihaja do težav. Mnogih po nepotrebnem.

Če jih razumemo in znamo sobivati z njimi, jim pomagamo, da živijo človeka dostojno in polno življenje. In hkrati pomagajo oni nam.

Zaradi neznanja so, denimo, pogosto potisnjeni na rob družbe avtisti. Ker ne delujejo po šabloni, po kateri deluje večina ljudi, temveč po svojem ritmu, spravljajo okolico v nelagodje. Sprožajo pa tudi pavšalne ocene, da so za družbo neučinkoviti in nekoristni. Kako zmotno!

“Ismail me je naučil, kako delati tudi z drugimi otroki, ki prihajajo v glasbeno šolo,” pravi sežanska glasbena pedagoginja, ki je učenje mladega avtista sprejela kot izziv. In se je zato izkazalo kot enkraten in zelo dragocen dar - zanj, zanjo in za druge učence šole.

Le odpreti se je treba, prisluhniti in razumeti. A treba je o avtizmu tudi marsikaj vedeti. In po zaslugi mladega harmonikarja Ismaila zdaj pozna vsaj glavne zakonitosti avtizma na desetine Sežancev. Za takšno pozitivno sestavljanko ni bilo potrebno veliko: le dobra volja mentorice in mladih glasbenikov, ki so povezali stroko in želeli narediti nekaj dobrega.

Podobnih pozitivnih zgodb je lahko še mnogo. Prav toliko, kot je ljudi z nevrološkimi stanji ali boleznimi. Teh pa ni malo. V povprečnem domu upokojencev ima skoraj polovica stanovalcev demenco. Zunaj domov pa tudi marsikdo. A tudi te večinoma ne znamo prepoznati. Povprečen človek ve o njej bore malo. Manj kot o, denimo, slavnih igralcih, pevcih ali nogometaših, ki jih nikoli ni in ne bo srečal. Človeka z demenco pa zagotovo bo. Ljudje z demenco ali Alzheimerjvo boleznijo, avtisti in osebe s številnimi drugimi stanji ali boleznimi živijo med nami.

Če jih razumemo in znamo sobivati z njimi, jim pomagamo, da živijo človeka dostojno in polno življenje. In hkrati pomagajo oni nam, saj nas bogatijo - kot posameznike in družbo v celoti. Tako kot bogatì trn cvetje v naravi ali mrakoben nočni metulji, živalski svet.


Preberite še


Najbolj brano