Varčnejše, zatem tudi lepše namestitve za dijake

Prihodnji mesec bodo v Dijaškem in študentskem domu Koper zagrizli v tretjo etapo obnove - energetsko sanacijo. Za približno pol milijona evrov bodo osrednjemu objektu predvidoma do konca junija zamenjali streho, fasado in senčila. Izvajalec bo ljubljansko podjetje VG5.

Osrednja stavba dijaškega  doma je  iz leta 1977. Foto: Mirjana Cerin
Osrednja stavba dijaškega doma je iz leta 1977. Foto: Mirjana Cerin

KOPER > Ravnatelj Martin Ponikvar se nadeja za 30 do 40 odstotkov nižjih stroškov za ogrevanje, kot so jih plačevali, preden so leta 2017 zamenjali nafto za plin in prenovili kotlovnico. Direktor VG5 Miha Brlan pa se nadeja, da bodo dela izpeljali do konca junija. “Označili bomo gradbišče in zasedli del javnih površin, vendar bomo vseskozi omogočali dostop do objekta in mimohod. Zanašamo se na to, da bodo razumevajoči tako sosedje kot mimoidoči.”

Glavnino stroškov (90 odstotkov) bo krilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je v dosedanjih obnovitvenih etapah zagotovilo še višji delež. Po Ponikvarjevih besedah so od leta 2016 porabili približno dva milijona evrov. Najprej so obnovili stavbo, ki jo uporabljajo za namestitev študentov, v tem študijskem letu jih imajo kar 160, zatem so prenovili kotlovnico in sklenili javno-zasebno partnerstvo s podjetjem Istrabenz plini.

220 evrov

stane namestitev za dijaka s hrano vred, 103 evre stane namestitev za študenta (brez hrane).

Ko bodo končali napovedano etapo, se bodo lotili obnove 150 dijaških sob. To finančno ne bo velik strošek, Ponikvar ga ocenjuje na 100.000 do 150.000 evrov, zahtevnejša bo logistična plat. Sob ne morejo obnavljati med šolskim letom, od 1. julija do 31. avgusta pa sprejemajo turiste, predvsem upokojence, mlade družine in športnike, s čimer si zagotavljajo vsaj nekaj lastnih prihodkov.

“Sobe imamo v štirih nadstropjih, zamislili smo si, da bi vsako poletje obnovili po eno nadstropje. Zamenjati moramo pohištvo in radiatorje,” pojasnjuje Vladimir Mikac, sicer referent za študente. Proste sobe namreč namenijo študentom. “Nekaj imamo stalnih, prevladujejo tisti z območja nekdanje Jugoslavije, veliko se jih prijavlja tudi iz Turčije, imamo pa tudi študente iz Španije, Portugalske, Kazahstana, Ekvadorja ...,” niza Mikac.

112 dijakov imajo v domu in 160 študentov.


Najbolj brano