Proračun bo težak skoraj 60 milijonov, Bržan bo imel štiri podžupane

Koprski župan Aleš Bržan in vodja urada za finance in računovodstvo Vilma Milunovič sta danes predstavila proračun najpomembnejše primorske občine za leto 2019.

Koprski podžupani bodo poleg Jasne Softić (zgoraj levo) še Olga 
Franca (zgoraj desno), Mario Steffè (spodaj levo) in Patrik Peroša 
(spodaj desno).
Koprski podžupani bodo poleg Jasne Softić (zgoraj levo) še Olga Franca (zgoraj desno), Mario Steffè (spodaj levo) in Patrik Peroša (spodaj desno). 

KOPER > Proračun je bil načrtovan skrbno in je bil omejen predvsem z že prevzetimi obveznostmi iz dokončanih projektov in investicij, ki še potekajo in niso končane. Predvideni prihodki občine v letu 2019 bodo znašali 59,422.890 evrov, odhodki pa 67,539.103 evre. Od tega bo 41 milijonov porabljenih za tekoče izdatke. Lanski proračun, ki je bil volilno napihnjen, je imel 71 milijonov evrov prihodkov, leta 2017 pa je imela MO Koper 54 milijonov evrov prihodkov.

Približno 20 milijonov evrov se nanaša na investicije in projekte, ki so že zastavljeni oziroma prevzeti: najtežji med njimi je projekt garaže pod Muzejskim trgom, za katerega je predvideno 6,5 milijona evrov. Za dokončanje bazenskega kompleksa bo potrebno plačati še 800.000 evrov, za dokončanje parka ob promenadi še 300.000 evrov, za igrišča za odbojka na mivki pa 200.000 evrov. V občini računajo, da bodo pridobili 3,5 milijona evropskih sredstev, 588.000 evrov si bodo sposodili iz državnega proračuna, najbrž pa si bodo morali sposoditi še nekaj finančnih sredstev.

MO Koper je sicer trenutno zadolžena 30,8 milijona evrov, a nima težav pri financiranju zapadlih obveznosti. Proračun bo občinski svet sicer sprejemal po skrajšanem postopku na četrtkovi seji.

Na tiskovni konferenci je Aleš Bržan tudi potrdil, da bo imel štiri podžupane. Poleg Jasne Softić, ki bo od 1. marca začela to delo opravljati poklicno, bodo nepoklicni podžupani še Olga Franca (za podeželje, zdravstvo in socialo), Patrik Peroša (za šport) in Mario Steffè (italijanska narodnost).

Število podžupanov se lahko po Bržanovih besedah v prihodnje tudi spremeni, ne bodo pa vezani le na županov mandat, ampak tudi na področje, ki ga bodo pokrivali.

S 1. marcem bo vodenje županovega kabineta prevzela Nina Trampuš, ki je nazadnje vodila službo za odnose z javnostmi na piranski občini.


Najbolj brano