Pozimi je Piran kot mesto strahov

Nočna redarska služba, večja prisotnost policistov, video nadzor v lokalih in trgovinah ter boljša javna razsvetljava naj bi prispevali k manjši kriminaliteti v središču Pirana. Udeleženci današnjega varnostnega sosveta, ki so ga s svojimi zahtevami spodbudili tamkajšnji podjetniki, pričakujejo, da se bodo besede spremenile v konkretna dejanja.

Dušan Mrdakovič, Zora Mužinić in Matej Peljhan so opozorili, da se prebivalci Pirana ne počutijo 
varne.

 Foto: Alenka Penjak
Dušan Mrdakovič, Zora Mužinić in Matej Peljhan so opozorili, da se prebivalci Pirana ne počutijo varne.  Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Nedavna opozorila lastnikov in najemnikov lokalov v središču mesta, kar 80 se jih je podpisalo pod peticijo, ki zahtevajo varnejši Piran, so v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Piran obrodila prve sadove. Piranski župan Đenio Zadković je zaradi pereče problematike sklical varnostni sosvet občine, a današnje ugotovitve kažejo, da na hitro ničesar ne bo mogoče spremeniti.

V mestu je zaenkrat več policistov

Policisti so začasno okrepili svojo prisotnost v mestu in Pirančani se počutijo nekoliko bolj varne. A ukrep je zaradi pomanjkanja policistov začasen, saj se v policijskih vrstah nadaljuje trend zmanjšanja števila kadrov. “Od konca decembra smo okrepili navzočnost v Piranu, a le za določen čas. Trenutno nam pomagajo kadri Policijske uprave Koper,” je zbranim povedal komandir Policijske postaje Piran Aleš Kordič.

193

kaznivih dejanj so v Piranu zabeležili v letu 2018

184

kaznivih dejanj pa v letu 2017

17

vlomov v lokale je bilo v letu 2018

8

vlomov pa v letu 2017

“Zavedamo se, da predstavlja policija le en člen k bolj varnemu življenju v Piranu, in brez komunikacije med vsemi institucijami bomo težko spremenili kaj na bolje,” je poudarila Zora Mužinić, predsednica KS Piran.

Redarji v nočni patrulji

Župan Đenio Zadković je dobil na mizo izračun, da bi občino najem varnostne službe stal 140.000 evrov na leto. Vsota se mu zdi previsoka in bližje mu je rešitev o nočnem patruljiranju vsaj dveh redarjev. “Zaposliti bo treba nove,” je opozoril vodja občinskega redarstva Ivan Koljesnikov, “kar lahko zaradi postopkov izbire traja nekaj časa”.

“Bolj tesno moramo sodelovati,” je komandir Aleš Kordič nagovoril zbrane ter najemnike in lastnike lokalov pozval, naj prijavijo prav vse oblike kriminalitete, čeprav takšne prijave niso anonimne.

Gostinci in trgovci namreč priznavajo, da vlomov, ob katerih nastane manjša škoda, niti ne prijavljajo, tako pa nastane sivo polje, ko se zdi, da je kaznivih dejanj v Piranu dejansko manj. “Samozaščitni ukrepi niso na ustrezni ravni. Večina lokalov nima videonadzora. Piran je še vedno varno mesto, skupaj pa lahko dosežemo več,” je poudaril komandir in dodal, da bi veljalo posodobiti tudi občinski program varnosti, ki je obstal v letu 2009 in so ga spremembe zakonodaje že povozile.

Varnost je pomembna tudi za turiste

Igor Novel, predsednik Turističnega združenja Portorož, je izpostavil, da turisti mesto še zmeraj doživljajo kot varno in da tega občutka ne smejo izgubiti. “Že dve leti turistom skozi anketo zastavljamo različna vprašanja in 1600 vprašanih je doslej varnosti podelilo oceno 4,4. Dodatne kontrole policistov pomenijo pravo smer razmišljanja. Turistične destinacije morajo ponujati občutek varnosti.” Dušan Mrdakovič iz turistične agencije Maona pa je dodal, da bi že prisotnost enega samega policista veliko pomenila in prispevala k večjemu občutku varnosti.

Med predlogi za večjo varnost Pirana pa je tudi umik metadonske ambulante na drugo lokacijo. Program po neuradnih podatkih obiskuje 140 odvisnikov. Med njimi jih je približno 20 takšnih, ki so “kritični”, kot se je izrazil komandir Kordič in dodal, da jih je pet trenutno na prestajanju zaporne kazni, še pred začetkom turistične sezone pa bodo trije že na prostosti. Odvisniki od prepovedanih drog namreč najpogosteje vlamljajo v lokale, čemur pritrjuje tako policijska statistika kot opažanja Pirančanov.

Na varnostnem sosvetu pa so udeleženci opozorili še na dogajanje pred Glasbeno šolo Piran, kjer učence in učitelje motijo berači.


Najbolj brano