Nova občinska oblast naj bi predstavila glavna izhodišča letošnjega proračuna

Kako je nova koprska občinska uprava z županom Alešem Bržanom na čelu razrešila neskladje med zapadlimi obveznostmi in prihodki občine? To bodo javnosti poskusili predstaviti že danes.

Kako je nova koprska občinska uprava z županom Alešem 
Bržanom na čelu razrešila neskladje med zapadlimi obveznostmi 
in prihodki občine? Foto: Tomaž Primožič/FPA
Kako je nova koprska občinska uprava z županom Alešem Bržanom na čelu razrešila neskladje med zapadlimi obveznostmi in prihodki občine? Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER >Precej zanimanja vlada za današnjo tiskovno konferenco, na kateri naj bi nova občinska oblast predstavila glavna izhodišča letošnjega proračuna. V mesecu in pol po prevzemu oblasti je bila to tudi glavna naloga, za katero so bili zadolženi predstojniki občinskih uradov. Pri pripravi proračuna so imeli precejšnje težave, saj je kopica investicij iz lanskega predvolilnega leta prenešenih v letošnje leto. Poleg tega je neuradno slišati, da na občino prihajajo računi, za katere ni kritja v sprejetih aktih. Bržan se je v intervjuju za regionalni radio slikovito izrazil, da v Kopru nimajo okostnjakov iz omar, temveč mrtvaški ples. Nekatere zadeve bi morale biti že zdavnaj rešene, a so še odprte.

Sicer pa naj bi bil proračun na prihodkovni strani “težak” približno 60 milijonov evrov, kar je za 14 milijonov manj kot lanski, ki pa je bil predvolilno “napihnjen”. Veliko projektov, ki so lani že dočakali odprtje, bo občina odplačala v letošnjem letu. Zato tudi ni denarja za uresničitev nekaterih načrtov nove oblasti. Neuradno je slišati, da v proračunu skoraj ni prostora za investicije. Krajevne skupnosti naj bi v nasprotju s preteklimi leti dobile več sredstev za delovanje. Predvideno naj bi bilo tudi novo zadolževanje občine. Koprska občina sicer deluje po sistemu začasnega financiranja, vse do sprejetja proračuna za letošnje leto. Na četrtkovi seji občinskega sveta je predviden tudi predlog za sprejetje proračuna po skrajšanem postopku.


Najbolj brano