Ne le spomin, tudi opomin in poziv vladi za vračilo vojne škode

V petek je minilo natanko 75 let od dneva, ko so morali prebivalci Komna, Tomačevice, Divč, Jablanca in Malega Dola v izgnanstvo v Nemčijo. Spomin na boleč dogodek so obeležili s kulturno prireditvijo.

Na letošnji prireditvi je kot slavnostni govornik nastopil komenski 
župan Erik Modic. Foto: Petra Mezinec
Na letošnji prireditvi je kot slavnostni govornik nastopil komenski župan Erik Modic. Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Čeprav je na slovesnosti vsako leto manj takih, ki se izgnanstva in vrnitve domov na požgane domove pred tri četrt stoletja še živo spominjajo, pa so travme prednikov pustile močan pečat na mlajših generacijah.

Zbrane je v petek najprej pozdravila Sabina Godnič, predsednica Društva izgnancev 1941-1945 krajevne organizacije Komen, nato pa je kot slavnostni govornik nastopil Erik Modic, župan komenske občine.

Erik Modic

župan občine Komen

“Današnja proslava pa naj bo tudi poziv naši vladi in državnemu zboru, naj končno sprejme zakon, s katerim bi, čeprav le v simbolnem znesku, povrnili premoženjsko škodo, ki so jo utrpele slovenske žrtve vojnega nasilja med drugo svetovno vojno.”

“Današnja slovesnost ni le spomin na tragedijo, ki so jo doživeli naši občani med drugo svetovno vojno in ne le javno sporočilo, da nismo pozabili na njihovo trpljenje. Ne, današnja slovesnost mora biti tudi opomin in poziv, da se pravočasno in odločno zoperstavimo vsem poskusom ponovnega oživljanja ideologij in miselnih vzorcev, ki so nam Evropejcem v preteklosti prinesle toliko gorja,” je povedal Modic in dodal: “Današnja proslava pa naj bo tudi poziv naši vladi in državnemu zboru, naj končno sprejme zakon, s katerim bi, čeprav le v simbolnem znesku, povrnili premoženjsko škodo, ki so jo utrpele slovenske žrtve vojnega nasilja med drugo svetovno vojno. Skoraj 75 let po koncu vojne je že zdavnaj napočil čas za tako dejanje.”

Kulturni program so sooblikovali učenci komenske osnovne šole s štanjelsko podružnico, Mešani pevski zbor Cominum in harmonikar Jan Novak.


Najbolj brano