Čas, minevanje in razkroj

V Mestni galeriji Nova Gorica so sinoči odprli razstavo Salve Regina III akademske slikarke Natalije Šeruga Golob iz Radencev.

Natalija Šeruga Golob: Santa Maria della Misericordia
Natalija Šeruga Golob: Santa Maria della Misericordia  

NOVA GORICA > Natalija Šeruga Golob, leta 1971 rojena v Mariboru, je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 2003 še magistrirala. V Novi Gorici se je s samostojno razstavo prvič predstavila pred desetimi leti, tokrat pa je na ogled postavila 20 slik večjega formata, poimenovanih Pregrinjala, ter 40 miniaturnih slik, poimenovanih Ogledala, vsa slikana s pigmenti v akrilnem mat vezivu na slikarsko platno. Dodala je še 14 manjših del v slikarski tehniki z voskom, pigmenti in tušem na platnicah starih knjig (Uteži). Sestavni del postavitve sta še video Salve Regina ter glasba sodobnega estonskega skladatelja Arva PärtaSpiegel im Spiegel za violino ali čelo in klavir (1978).

Umetnica ostaja zvesta svojemu prepoznavnemu slogu ter temam, kot so čas, minevanje in razkroj, so sporočili iz galerije.

“Zadnja leta razvijam slikarski model, ki se sklada s temeljno strukturo sveta, v kateri je transformacija stalnica in je konec pogoj ponovnega začetka,” pojasnjuje umetnica. “Slikarski model, ki ga razvijam temelji na pradavnem in večnem v vizualnem ustvarjanju. Slikanje mi pomeni ritual, most med realnim in transcendentnim. Ritual kot standardizirano, ponovljivo vedenje, ki me poveže s pojmom transcendentalnega.” Z ustvarjanjem gradi most med svetim in profanim, še dodaja ter pojasnjuje, da s šivanjem platen na kovinski podokvir želi zbujati “asociacije na staro, pradavno, arhaično”. Razstava bo na ogled do 8. marca.  


Najbolj brano