Slava življenju in vsem, ki ga zmorejo

Fenomen Twenty One Pilots že dolgo ni več del alternativne glasbene scene. Po svetovnem hitu Stressed Out z nič manj uspešne plošče Blurryface (2015) 30-letni Tyler Joseph na novem albumu Trench nadaljuje konceptualno gradnjo sveta, v katerem je spopadanje z negotovostmi, depresijo in strahovi kljub vsemu edino smiselno. Do konca. V ritmu dobre glasbe.

Tyler Joseph (desno) in Josh Dun sta jutrišnji dunajski in kasnejši bolonjski koncert razprodala že pred časom.
Tyler Joseph (desno) in Josh Dun sta jutrišnji dunajski in kasnejši bolonjski koncert razprodala že pred časom.  

DUNAJ > Tyler Joseph, ustvarjalni um in pevec Twenty One Pilots, ni niti približno podoben običajnim najstniškim idolom. Verjame, da je smisel ustvarjanja glasbe v spodbujanju poslušalcev k razmišljanju, “da bi našli radost v vsem, v kar verjamejo”. Tudi ime skupine nima preprostega pojasnila - Tyler ga je našel v drami Vsi moji sinovi Arthurja Millerja. V njej med drugim nastopa obsojeni podjetnik, ki je prodajal letalske dele z napako, zaradi katerih je med vojno umrlo 21 pilotov.

Bend, v katerem je od leta 2011, po odhodu prejšnjih članov, še bobnar Josh Dun, ima rad zagonetke, s katerimi ustvarja svojevrsten vzporedni svet z junaki, pojmi, govorico, o katerih oboževalci živahno razpravljajo na forumih. Tyler Joseph jih rad neti z drobci in namigi, ki jih redno objavlja na spletu.

3

rock izvajalci so se v zgodovini z dvema skladbama uvrstili med prvo peterico vroče Billboardove lestvice: Beatli, Elvis Presley in Twenty One Pilots.

Sedem avtobusov

Skupina je nastala leta 2009 na srednji šoli in si pot tlakovala po načelu najprej prvi na vasi - oziroma v Columbusu v zvezni državi Ohio. O priljubljenosti benda priča podatek, da ga bo šlo jutri na razprodani koncert na Dunaj poslušat vsaj sedem polnih avtobusov iz Slovenije. Po dveh ploščah in s čvrstim jedrom poslušalcev, pridobljenih na številnih domačih nastopih, za katere je letake pred šolami delila tudi Tylerjeva mama, so uspeli pritegniti založbo Warner. Leta 2013 je izšla tretja plošča Vessel, ki je takoj navdušila tudi kritike. Žanrska raznovrstnost spaja mešanico hip-hopa, rapa, plesne in ambientalne elektronike, reggaeja, himničnega popa z zasvajajočimi melodijami, pa tudi akustiko (uspešnico House of Gold Tyler domala v slogu Mumford and Sons odigra na ukulele) in klavirskih linij, ki jih tudi v akustičnih nastopih odigra - ja, ponovno - Tyler.

Za preboj med prvokategornike je leta 2015 poskrbela uspešnica Stressed Out s četrte plošče Blurryface. Udarni nastopi in konceptualna plošča, ki je postala prvi album digitalne dobe, katerega skladbe so bile prodane bodisi v zlati, platinasti ali multiplatinasti nakladi, je duu prinesla tudi grammyja za najprepričljivejši nastop. Nagrado sta prejela v spodnjicah in tako izpolnila srednješolsko zaobljubo, s ploščo pa sta nadaljevala tudi obljubo poslušalcem - spodbuditi razmišljanje. Blurryface, lik v skladbi Stressed Out, pravi, da bi rad zavrtel čas nazaj v brezskrbno otroštvo, saj je zdaj, starejši, negotov in mu je prvič mar za mnenja drugih. Alterego, ki pooseblja vse Tylerjeve (pa tudi obče) strahove in negotovosti mladih, na novi plošči Trench dobi nadaljevanje.

Živeti, kljub vsemu!

Novo ploščo sta lani napovedali skladbi Jumpsuit in Nico and the Niners, s katerima je Tyler postavil konceptualne temelje novemu svetu, poimenovanemu Trench. V njem je mesto Dema, ki mu vlada devet škofov, med njimi najpomembnejši, Nico, nova preobrazba Blurryfacea in nova poosebitev negotovosti.

Plošča “o depresiji”, kot so jo označili nekateri, nadaljuje vsebinsko nit o boju z negotovostmi, o duševni stiski, iskanju sorodnih duš in somišljenikov, tudi samomoru. V pomenljivi rap-baladi Neon Gravestones Tyler medijem očita, da poveličujejo samomore slavnih osebnosti, in poziva poslušalce, naj raje poiščejo svoje stare starše ali kakega starejšega človeka ter spoštujejo in slavijo njihovo pot, pot ljudi, ki so življenje prebrodili do konca. Kdaj tudi skozi boj z najhujšim sovražnikom - s seboj.

Vnovič impresivno žanrsko pestra plošča se začne z udarno Jumpsuit in sklene s sprva nežno Leave the City, ki se razživi v ritmični trance. Vmes zazveni tudi mistična pesem, ki je dala ime turneji - Bandito. V njej se pojavi besedna zveza “folina sahlo”, ki jo Tyler hipnotično ponavlja in je že zanetila številne razlage. Tudi tisto, da gre za prošnjo po pomoči v duševni stiski. Med skladbami, ki jih ne gre preslišati, je tudi oda tovarištvu My Blood in že omenjena Leave the City, ki jo pevec sklene z zavestjo, da v svojem svetu ni sam. Jutri mu bo pritrdilo tudi kakih 400 poslušalcev iz Slovenije.


Najbolj brano