Tekstil na poti od umetnosti proti oblačilu

Kdor s Čevljarske ulice v središču Kopra pokuka v galerijo Meduza, uzre neobičajen prizor: namesto slik na stenah prostor polnijo kosi tekstila, na vrveh razobešeni, kakor bi se sušili. Razstava del Darje Miklaužič je na ogled še do nedelje.

Barvite in raznolike tekstilne vzorci si je v galeriji mogoče ogledati in tudi otipati.  Foto: Andraž Gombač
Barvite in raznolike tekstilne vzorci si je v galeriji mogoče ogledati in tudi otipati.  Foto: Andraž Gombač

Na razstavi Osabosa No. 02 Obalne galerije Piran predstavljajo Darjo Miklaužič z Drenovega Griča, tekstilno oblikovalko z dolgoletno prakso. Dodiplomski in magistrski študij je opravila na katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, zatem pa je ustvarjala zlasti za tujino.

V Meduzi, kamor se je vrnila po devetih letih, predstavlja izbor iz obsežne produkcije in gledalca vabi med s stropa viseče svilene potiske, barvite in oblikovno raznolike.

Slikovna polja Darje Miklaužič nastajajo na več načinov, v spremnem zapisu med drugim poudarja njen življenjski sopotnik, slikar Dušan Kirbiš: “Od tistih, ki jih uporabljajo slikarji, kot so risanje, slikanje, odtiskovanje, lazuriranje, kolažiranje ... preko fotografiranja in skeniranja do čistega računalniškega generiranja. Kljub tem podobnostim s slikarsko prakso in kljub strukturnemu izenačenju njenih del z vizualno umetnostjo je ves čas prisotna stalnica njenega dela; to je v vsakem primeru zavest o dosledni dvodimenzionalnosti površine, ponavljajoči se sekvenci, ki bo nekoč morda postala oblačilo.” 


Najbolj brano