SD v zaključni fazi iskanja novega ministra za kulturo

Po odstopu ministra za kulturo Dejana Prešička so v SD v zaključni fazi iskanja novega ministra. Kot je v današnji izjavi za medije povedal glavni tajnik SD Dejan Levanič, so imeli pogovore tako s kandidati iz stroke kot iz politike, konkretna imena pa je po njegovih besedah pričakovati v prihodnjem tednu.

Glavni tajnik SD Dejan Levanič je danes dejal, da je konkretna 
imena možnih ministrov za kulturo pričakovati v prihodnjem 
tednu. Foto: STA
Glavni tajnik SD Dejan Levanič je danes dejal, da je konkretna imena možnih ministrov za kulturo pričakovati v prihodnjem tednu. Foto: STA

LJUBLJANA > "Govorili smo tako z ljudmi na strokovni ravni, ki veliko vedo o kulturi in imajo določena pričakovanja, kot na drugi strani z različnimi politiki, ki pa obvladajo sam proces in vedo, kako bi lahko umirili razmere na ministrstvu za kulturo ter nadaljevali sedaj zastavljene projekte," je povedal glavni tajnik SD Dejan Levanič.

"Ta trenutek smo v zaključni fazi, kar nas še posebej veseli. Velikih dilem ni več. Odločiti so moramo samo, kako bomo izbrali najboljšo možno ekipo, da bo prevzela vodenje resorja," je dodal.

Iskali so ekipo treh

Kot je še povedal, so si namenoma vzeli nekoliko več časa predvsem za pogovore s kulturno srenjo, da se pozanimajo o pričakovanjih v prihodnje. Poudaril je, da so bili na ministrstvu narejeni nekateri bistveni pozitivni premiki in začeti veliki projekti, za katere menijo, da je zelo pomembno, da se nadaljujejo.

Zato na ministrstvu v nadaljevanju ne želijo ekipe, ki ne bi imela ambicij nadaljevati tega dela. Ker želijo ekipo, ki bi bila med seboj komplementarna, so iskali ekipo treh - ministra in državnih sekretarjev, ki bi znali zelo dobro sodelovati med seboj.

Ime iz politike ali stroke?

Na novinarsko vprašanje, ali bo novi minister iz politike ali stroke, je Levanič povedal, da sta ta trenutek odprti obe možnosti in izrazil veselje, da imajo možnost tako na eni kot drugi strani.

Na vprašanje, ali lahko ponovno dobimo ministra, ki se bo moral včlaniti v stranko, pa je Levanič povedal, da so se predvsem osredotočili na vsebino ministrstva za kulturo in nadaljevanje začetih projektov.

Med njimi je med drugim izpostavil sprejetje nujno potrebne medijske zakonodaje in zakona o kulturnem evru. Ob tem je spomnil, da so bili v zadnjih štirih mesecih objavljeni nekateri razpisi, ki so bili dolga leta v predalih, z rebalansom proračuna pa je bilo prvič po več letih namenjenih več sredstev za kulturo.

"Namen prevzeti kulturni resor s strani politike mogoče v preteklosti ni bil na prvem mestu, pri nas pa je bil že v začetku pogajanj iskren namen, da se v tem resorju zadeve premaknejo in da se izboljša stanje v slovenski kulturi," je dodal.

Dejan Prešiček je predsedniku vlade Marjanu Šarcu svoj odstop ponudil 27. januarja. Šarec je njegov odstop sprejel, ob tem pa izrazil željo, da odideta tudi državna sekretarja na ministrstvu za kulturo.

Na ministra Prešička so sicer leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar je zanikal.


Najbolj brano