Odbojkarice Gen-i Volleyja ostajajo v Evropi vsaj še do marca

Po sredinem izjemnem uspehu - preboju v polfinale evropskega pokala challenge - odbojkarice novogoriškega Gen-I Volleyja niso imele veliko časa za slavje, saj jih že v nedeljo ob 18. uri doma čaka derbi državnega prvenstva z Mariborom. Tekma bo odlična priprava pred tekmo leta s turškim Aydinom.

Takole so se novogoriške odbojkarice veselile napredovanja v 
polfinale pokala Challenge. Foto: Leo Caharija
Takole so se novogoriške odbojkarice veselile napredovanja v polfinale pokala Challenge. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Sreča spremlja hrabre in dobro podkovane. Tako bi lahko strnili dosedanji del evropske sezone novogoriških odbojkaric, ki je podaljšana vsaj še do 6. marca. Letos povsem prenovljena ekipa Gen-I Volleyja je po desetletju odsotnosti z evropske scene odlično izkoristila ugoden žreb tekmovanja, v katerem se je izognila velikim italijanskim, poljskim in ruskim klubom.

Kljub temu pa tekmeci Primork niso padli kar sami. Za Novogoričankami sta v pokalu challenge po dve tekmi s slovaškim Strabagom, finsko Kangasalo, madžarskim Vasasom in nazadnje s švicarskim Schaffhausnom. Uvrstitev v polfinale je največji klubski uspeh doslej in letošnji najboljši slovenski odbojkarski klubski mednarodni dosežek.

Švicarke so v sredo - po tem ko so že doma izgubile z 1:3 - ostale celo brez osvojenega niza, kar je presenetilo novogoriško reprezentantko Tino Grudina: “Mislila sem, da se bodo Švicarke dalj časa borile. Ko smo jim po izenačenem prvem delu prvega niza ušle, so kar obupale. Naredile so ogromno napak in nam odprle avtocesto do polfinala. Predvsem pa so nam privarčevale moči pred nedeljsko težko tekmo z Mariborom, ki bo morda odločilna za to, da ostanemo vodilne v državnem prvenstvu, kar bi nam v izločilnem delu prineslo lažji razpored.”

Na tekmi so nekaj minut priložnosti dobile celo rezervistke. Zala Zbičajnik, Dajana Lucas in Pia Blažič so za nekaj časa razbremenile del udarne zasedbe, v kateri so niti igre držale skupaj organizatorka Klara Perić in v napadu neustavljivi - kapetanka Tina Lipicer Samec in sprejemalka Lana Ščuka, ki je v tretjem nizu poskrbela za miren zmagoviti zaključek.

O tem, da bi bila to zadnja evropska postaja, Ljubljančanka Lana, ki je po obeh starših sicer domačinka, niti ne razmišlja: “Ne želim se še ustaviti. Če smo že prišle tako daleč, je naš cilj finale. Tokrat nam je precej pomagalo, da smo zmagale v Švici. Kljub temu nas je na začetku tekme nekoliko tiščala negotovost, saj tekme ni konec vse do zadnjega sodnikovega piska. Nekaj je na to vplivala tudi sprememba v švicarski začetni postavi, vendar smo gostjam uspele vsiliti svoj način igre.”

Tvorec letošnjih uspehov je kanalski trener Vasja Samec Lipicer, ki se je iz Italije, od koder je prinesel vrhunsko znanje, domov vrnil minulo poletje. Dekleta so tehnično, taktično in psihično znatno napredovala. V zmagovalni seriji (vodijo v državnem prvenstvu) so dobile dovolj samozavesti, da jih slovenski polfinalni pokalni poraz in evropski zaostanek po gostovanju pri Vasasu ni ustavil. Znale so se pobrati.

Aydin ima tudi dvometrašico

To vrlino bo treba v nadaljevanju sezone še pokazati, saj najtežje po prepričanju novogoriškega trenerja šele prihaja: “Švicarke so nas želele presenetiti z umikom Američanke Chantal Riddle na klop in z vstopom v igro visoke Hrvatice Karle Klarić, vendar smo začetne prilagoditvene težave prebrodili. V obdobju, ko je Schaffhausen na vsako našo točko odgovoril s svojo, smo bili potrpežljivi. Iskali smo svoje priložnosti tako, da nismo delali napak, Švicarke pa so medtem v natančnosti igre in moči padle, kar nam je olajšalo pot do zmage. Že proti Mariboru, ki je v napadu in na sprejemu boljši, nam bo teže. Še bolj to velja za polfinale pokala challenge z Aydinom, ki je peta ekipa v močni turški ligi in ima štiri kakovostne tujke. Želim si, da bi imeli na prvi tekmi, ki bo 27. februarja v Novi Gorici močno podporo s tribun. Tako kakovostne ženske ekipe k nam še ni bilo. Imamo že precej informacij o tekmecu. Morali se bomo znati ubraniti tudi, ko bodo visoke Turkinje udarjale čez blok. Prepričan sem, da se bomo nanje lahko dobro pripravili. Naš prvi cilj je, da vsaj doma z njim igramo enakovredno.”

Glavna zvezda ekipe iz približno kot Maribor velikega mesta ob turški egejski obali je kar 202 cm visoka Dominikanska reprezentantka Elizabeth Brayelin Martinez, ki je v Turčijo prišla iz prve italijanske lige. V bloku bo treba računati z igralkami, visokimi nad 190 cm, z vseh položajev pa je nevarna bolgarska reprezentančna sprejemalka Desislava Nikolova.


Najbolj brano