Danes bomo pojedli vse ribe

Slovenci bomo danes pojedli vse domače ribe; celoletni slovenski ulov ribičev in vse v ribogojnicah vzgojene ribe namreč zadostujejo do 15. februarja. Če upoštevamo le ulov ribičev, pa smo zadnjo, v slovenskem morju ulovljeno ribo, pojedli že 4. januarja.

Ulov slovenskih morskih ribičev je vsako leto skromnejši. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ulov slovenskih morskih ribičev je vsako leto skromnejši. Foto: Zdravko Primožič/FPA

SLOVENIJA > Tako kaže zadnje poročilo New Economics Foundation (za leto 2018), ki spremlja zaloge in porabo rib v državah EU.

Slovenija sodi med najmanj samozadostne države na področju rib v EU. Je na dnu lestvice skupaj z državami, ki sploh nimajo morja. Domače količine ulovljenih in gojenih rib zadostujejo do 15. februarja, vse preostale ribe, ki jih Slovenci pojemo do konca leta, pa pridejo iz drugih držav. Dobro pri tem je vendarle, da je večina ribjega uvoza iz Hrvaške, ki za večino slovenskih potrošnikov velja za “domače morje”.

10,8

kilograma rib v povprečju poje prebivalec Slovenije na leto

V Evropski uniji so po zadnjem poročilu za leto 2018 le Irska, Estonija, Nizozemska in Hrvaška “ribje samozadostne” države, to pomeni, da imajo dovolj lastnega ulova in ribogojstva za domačo porabo za vse leto.

Povprečje evropske osemindvajseterice je precej nižje: skupna količina evropskih ulovljenih in vzgojenih rib je dovolj komaj za pokritje polovice potreb po ribah. Če to preslikamo na koledar, je evropskih ulovljenih in vzgojenih rib dovolj do 9. julija (če štejemo le ulov ribičev, pa do 25. maja). Od takrat naprej je EU odvisna od uvoza rib iz tretjih držav, kaže raziskava New Economics Foundation.

Po podatkih iz leta 2014 prebivalec EU v povprečju poje 22,7 kilograma rib in morskih sadežev na leto. Med državami pa so ogromne razlike. Najboljši ribojedci so Portugalci; tam je poraba rib 55,3 kilograma na prebivalca na leto. Sledijo Španci (46,2 kilograma) in Litvanci (44,7 kilograma).

Slovensko povprečje je 10,8 kilograma rib na prebivalca na leto. Manj rib od nas pojedo le Slovaki (7,8 kilograma), Čehi (7,5), Romuni (6,3), Bolgari (šest kilogramov) in Madžari (le 3,6 kilograma na prebivalca na leto). Na Hrvaškem, denimo, je letna poraba rib 18,4 kilograma na prebivalca.

Ulov slovenskih morskih ribičev je vsako leto skromnejši; v letu 2017 so ujeli približno 128 ton rib in morskih sadežev, kar je za 16 odstotkov manj kot leto prej.


Najbolj brano