Portorož 1948

Predstavljajte si, da vas trgovec vneto vabi v trgovino, kjer vam ponuja edinstven izdelek. Vsem potencialnim kupcem da priložnost, da si ga ogledajo in povedo, koliko bi bili pripravljeni odšteti zanj, potem pa jih obvesti, da ni več naprodaj.

Nekaj podobnega se je zgodilo z delnicami Istrabenz Turizma, ki jih bo slaba banka po naročilu vlade zasegla in tako ustavila prodajni postopek, ki se je že bližal koncu. Kakšen signal je to za potencialne kupce, ki so še te dni opravljali skrbne preglede te hotelske družbe, je odveč razpravljati. Očitke, da je konkurenčnost prodajnega postopka splavala po vodi, bo težko zavrniti. Je pa s to presenetljivo odločitvijo vlade na površje priplaval kup vprašanj.

Ob napovedanem podržavljanju dela turizma človek ne ve, ali bi se prijel za glavo, za denarnico ali za oboje.

Ampak nobena skrivnost ni, da politika s to potezo želi šest portoroških hotelov ubraniti pred nakupom zasebnikov. Minister Počivalšek nikoli ni govoril o konkretnih imenih, toda njegova izjava izpred nekaj mesecev je bila dovolj zgovorna. “Nič nimamo proti temu, da je en pomemben igralec že v Portorožu, bilo pa bi škodljivo, če bi se vsa lastnina skoncentrirala pri tem enem in istem lastniku.” Meril je predvsem na Miodraga Kostića iz MK Grupe, ki je od Istrabenza že kupil stari hotel Palace. Po zaslugi Luke, ki mu je prodala svoj delež, pa je nedavno postal večinski lastnik Aerodroma Portorož.

Lahko bi se tudi strinjali - monokultura nikjer, niti v turizmu, ni dobra, toda za politiko nihče od zasebnih kupcev ni zaželen kot lastnik portoroških hotelov. Očitno meni, da bo najprimernejši lastnik za Istrabenz turizem in še za peščico turističnih družb kar - država. Ob napovedanem podržavljanju dela turizma človek ne ve, ali bi se prijel za glavo, za denarnico ali kar za oboje. Po nekaterih ocenah bo za ustanovitev turističnega državnega holdinga - tu naj bi bilo združeno premoženje osmih turističnih družb - potrebnih še nekaj deset milijonov evrov; država bo morala namreč še odkupiti deleže drugih zasebnih lastnikov v teh družbah. In kar je še huje, država, ki se je lani končno začela umikati iz največje banke, leta 2019 podržavlja turizem. Ja, seveda, sčasoma bo te družbe tudi prodala. Po možnosti tistim kupcem, ki bodo jamstvo, da bo politika še naprej ohranjala vpliv na upravljanje teh družb.

Portorož 1905, poje skupina Bazar v svoji znani popevki. Zadnje odločitve vlade o podržavljanju kličejo po drugačnem naslovu: Portorož 1948.


Preberite še


Najbolj brano