Ob gripi še viroze in zapleti

Gripa te dni dosega vrhunec, pogosti so tudi zapleti. Razsajajo še druge virusne okužbe dihal. Obolevnost je na Primorskem podobna kot drugod. Iz ljubljanskega UKC poročajo tudi o približno 30 smrtih zaradi zapletov z gripo.

Boris Kopilović Foto: Tomaž Primožič/FPA
Boris Kopilović Foto: Tomaž Primožič/FPA

SLOVENIJA > “Ali bo vrhunec ta teden ali prihodnji, pa ni mogoče z gotovostjo oceniti,” pravi epidemiolog Boris Kopilović iz koprske enote Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ). Število prijavljenih primerov obolelih za gripo ne zrcali natančnih razmer, saj mnogi osebni zdravniki primerov ne prijavljajo. Kopilović pravi, da gre za dovolj velik vzorec, ki je stvarna podlaga za ocenjevanje razmer. “Število obolelih je v enakem obdobju letos po Sloveniji in na Primorskem nekoliko višje od lanskega v enakem času in malce manjše od tistega v letu 2017. Med obolelimi je največ majhnih otrok, šolarjev in aktivnega prebivalstva. Pri vseh prevladuje tip gripe A, podtip A H1N1.”

Tudi na Primorskem ob gripi razsajajo še drugi akutni prehladni virusi, ki obolele priklepajo na postelje. Gre za respiratorne sinicijske viruse, rinoviruse in koronaviruse. Zdravniki opažajo, da je letos pri nekaterih potek gripe težji, dokaj pogosti so tudi zapleti. V ljubljanskem kliničnem centru (UKC), kjer deluje oddelek za obolele z zapleti, imajo letos več hospitaliziranih kot lani. Žal jih je letos doslej zaradi težkih zapletov tudi več umrlo kot lani, že približno 30. Podatka o številu smrti za vso Slovenijo pa NIJZ ne zbira sproti, zato število žrtev gripe še ni znano.

Gripa po svetu

Na Madžarskem, Hrvaškem in v Italiji so razmere glede gripe podobne kot pri nas. Delež obolelih se povečuje, le v Avstriji že malce upada. V vseh sosednjih državah razsaja tip virusa influence A, podtip A H1N1. O visoki incidenci poročajo iz Malte, Romunije, Bosne in Hercegovine, Grčije in Turčije. O porastu gripe poročajo v ZDA, v Kanadi pa se delež obolelih že nekoliko zmanjšuje.


Najbolj brano