Kdo bo novi direktor Komunale Izola?

Denisu Beletu, ki vodi Komunalo Izola zadnjih osem let, je že sredi decembra potekel mandat in javno podjetje zdaj vodi kot prokurist. O tem, kdo bo novi direktor, se prav v teh dneh odloča izolski župan Danilo Markočič. Izbira lahko med tremi oziroma štirimi kandidati, med katerimi sta tudi Bele in Giuliano Ritoša.

V  izolski občini  iščejo novega direktorja  Komunale. Foto: Mirjana Cerin
V izolski občini iščejo novega direktorja Komunale. Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > V občinski upravi potrjujejo naše informacije, da so se na javni razpis za direktorsko mesto pravočasno (do 1. februarja) prijavili štirje kandidati.

Eden naj ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev, vendar tega v občini niso želeli komentirati. Pravijo le, da Danilo Markočič s kandidati že opravlja razgovore, na njih mu predstavijo vizijo razvoja komunalnega podjetja do leta 2023. Župan je namreč 24. januarja objavil razpis in ko bo - po lastni presoji - izbral najprimernejšega kandidata, bo za njegovo potrditev zaprosil občinski svet. Po vsej verjetnosti se bo to zgodilo na seji 7. marca. Z iskanjem direktorja Komunale se v Izoli ukvarjajo župani, odkar so v obdobju Tomislava Klokočovnika (2006-2010) temu primerno spremenili akte Komunale.

Obvladati morajo italijanščino na višji ravni

Med razpisnimi pogoji za direktorja so: najmanj visoka strokovna izobrazba in najmanj pet let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih ter višja raven obvladanja slovenščine in italijanščine.

V zadnjih letih se je podjetje povečalo, ima že deset delovnih enot: kanalizacija, odpadki, občinsko pokopališče, pristanišče, občinska parkirišča ... in zaposluje 90 delavcev, 15 več kot leta 2011. Lani so ustvarili nekaj manj kot osem milijonov prihodkov, pred osmimi leti so jih 5,9 milijona. Bele pravi, da je skupaj s sodelavci naredil ogromne korake. “Komunala je sodobno urejeno in stabilno podjetje, ki ga vse bolj cenijo tudi občani, kar je razvidno iz anket, ki smo jih glede zadovoljstva s komunalnimi storitvami opravili med občani, in iz pridobljenih certifikatov okolja in kakovosti ter bonitete odličnosti.”

Da se je prijavil na razpis, potrjuje tudi 58-letni Giuliano Ritoša, diplomirani inženir transporta, ki je bil do lani vodja planske službe v koprskem Cimosu, je tudi član sveta KS Jagodje-Dobrava. “Problematiko Izole in njenih občanov dobro poznam. Prizadevam si, da bi ravnanje z gospodinjskimi odpadki začeli zaračunavati glede na število članov v gospodinjstvu in s korekcijskim faktorjem, s katerim bi upoštevali velikost stanovanja oziroma hiše.”

Čeprav Komunala še nima direktorja, je že dobila nov nadzorni svet. V njem sedijo: Bogdan Gerk in Romina Kralj, prvi je svetnik iz vrst IJN in druga iz SD, Matjaž Gergeta, Julijan Peruzin ter dva predstavnika delavcev, Rado Gomezelj in Sani Škerlič. Novi nadzorniki se sicer še niso sestali, Markočič je za predsednika že določil Gerka.


Najbolj brano