Delaven, vrhunski in priljuden

Nemogoče je prešteti vse pevke, pevce, učenke, učence in druge, ki jih je prizadela novica o slovesu učitelja, zborovodje, pevskega tovariša in prijatelja. V 77. letu starosti je umrl glasbeni pedagog in zborovodja dr. Mirko Slosar iz Ilirske Bistrice. Kar 60 let je pomembno prispeval k razvoju slovenskega zborovstva.

Mirko Slosar je predlani ob 40-letnici MePZ Obala Koper postal častni član tega zbora. Foto: Jana Jocif, MePZ Obala
Mirko Slosar je predlani ob 40-letnici MePZ Obala Koper postal častni član tega zbora. Foto: Jana Jocif, MePZ Obala

ILIRSKA BISTRICA, KOPER > Mirko Slosar se je 17. oktobra 1942 rodil na Reki, odraščal pa v Jelšanah pri Ilirski Bistrici. Njegova glasbena pot se je pričela na koprskem učiteljišču, kjer je bil pred 60 leti med ustanovitelji kvarteta; prvi tenor je prepeval Ivan Mavec, drugi tenor Erkole Jerman, drugi bas Darij Dujmovič in prvi bas Mirko Slosar, tudi vodja kvarteta, ki je dosegal lepe uspehe, po maturi leta 1962 pa razpadel.

Uspehi doma in po svetu

Slosar je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, magisterij iz zborovskega dirigiranja je opravil v Beogradu, iz glasbene pedagogike pa doktoriral na ljubljanski akademiji. Bil je glasbeni pedagog na osnovni in srednji šoli, svetovalec za glasbeno pedagogiko pri Zavodu za šolstvo, urednik glasbenega programa Radia Koper - Capodistria, svetovalec za glasbeno dejavnost pri Zvezi kulturnih organizacij Koper, profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in zaslužni visokošolski učitelj Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Kot zborovodja Mladinskega mešanega zbora Gimnazije Koper in ustanovni dirigent Mešanega zbora Obala Koper je vzgojil več generacij pevcev in z njimi dosegal uspehe doma in po svetu. Predlani je ob 40-letnici Obale postal tudi častni član tega zbora.

Vrnitev domov

“Vrsta zlatih odličij z mariborske Naše pesmi in številnih mednarodnih tekmovanj in festivalov priča o neutrudnem strokovnem delu in imenitni umetniški potenci,” so o njegovem delu pred leti zapisali pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti (JSKD). Slosar, ki je za svoje delo prejel več priznanj in nagrad, tudi Gallusovo plaketo in bronasto plaketo JSKD, je bil pomemben še pri oživitvi Učiteljskega pevskega zbora Emil Adamič v Ljubljani, ki se je pod njegovim vodstvom iz kadrovske zagate in ustvarjalne krize številčno in kvalitetno razrasel.

Slosar je vodil tudi mešani pevski zbor Svoboda iz Izole, s katerim je med drugim osvojil zlato plaketo na tekmovanju Naša pesem v Mariboru. Več let je vodil Portoroški zbor in z njim dosegel prav tako mednarodne uspehe, bil je tudi umetniški vodja Tržaškega okteta.

“Vsak zbor je imel svoje bogastvo, svojo dušo,” je leta 2009, na praznovanju svojih 50 zborovodskih let, dejal v domači Ilirski Bistrici. Tam je bil še donedavna neprecenljiv kot zborovodja Moškega pevskega zbora Dragotin Kette. “Tudi ko je postal vrhunski zborovski dirigent v slovenskem prostoru, je ostal zelo priljuden in dobrodušen,” se spominja Tomo Šajn, pevec v bistriškem zboru in upokojeni novinar. “Poznala sva se več kot 50 let, od sodelovanja v obnovljenem Primorskem akademskem zboru Vinko Vodopivec v Ljubljani. Prijateljevanje sva nadaljevala, ko sva oba poučevala na koprski gimnaziji, kjer je vodil najboljši srednješolski zbor v Sloveniji. Nazadnje sva se družila v domači Bistrici. Tu je Mirko Slosar delal, dokler mu tega niso preprečile zdravstvene težave.”

Kot mentor je rad pomagal še bistriškemu dekliškemu komornemu zboru Vox Ilirica, ki ga je ustanovila in dolgo vodila njegova sestra Marija Slosar Lenarčič.


Najbolj brano