Uredili bi “sončni park”

Travnik med poslovno-trgovskim centrom Primorka in mestnim parkom, ki je eno največjih še nepozidanih območij v strogem središču mesta, bo takšen predvidoma tudi ostal. Občina se z Zavarovalnico Triglav, ki je večinska lastnica zemljišč, dogovarja o uporabi oziroma najemu, saj namerava na njem razširiti park.

Če bo občina dosegla ustrezen dogovor z lastniki zemljišč, bo 
mestni park po novem precej večji. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Če bo občina dosegla ustrezen dogovor z lastniki zemljišč, bo mestni park po novem precej večji. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Na Občini Postojna napovedujejo, da bodo predvidoma spomladi začeli z razširitvijo mestnega parka na zemljišča, ki se nadaljujejo do Primorke. Njihov večinski lastnik je Zavarovalnica Triglav. “Njim smo že poslali prvi osnutek pogodbe in je trenutno v usklajevanju,” pravijo na občini.

Manjši del, za katerega občina prav tako pridobiva pogodbe, pa je v zasebni lasti fizičnih oseb.

Interesa za odkup še ni bilo

Na Zavarovalnici Triglav potrjujejo, da z občino trenutno usklajujejo najemno pogodbo, s katero bodo uredili tudi vsa razmerja, ki se že izvršujejo. Preko ene od parcel v lasti zavarovalnice, za Pošto, namreč že zdaj poteka javna pot. Sicer pa na zavarovalnici pravijo, da ta zemljišča prodajajo že dlje časa, vendar doslej zanje še ni bilo izkazanega interesa za odkup. “K morebitnim prodajnim oziroma drugim postopkom, kot je na primer najem zemljišč, bomo pristopali preudarno, v smeri iskanja optimalnih rešitev tako za omenjena zemljišča kot tudi z vidika uresničevanja ekonomskih interesov naše družbe,” odgovarjajo.

Na občini pa pravijo, da v razgovorih z lastniki zemljišč stremijo k dogovoru o brezplačni pravici uporabe.

Zeleni otok mesta

Zemljišča, skupno velika skoraj 5000 kvadratnih metrov, so sicer stavbna zemljišča, a v občinskem podrobnem prostorskem načrtu Center je to območje opredeljeno kot zeleni otok mesta. Na občini pravijo, da načrtujejo ureditev tako imenovanega sončnega parka, saj v tem delu ni tako visokih in košatih dreves kot v parku, natančne zasnove ureditve pa še nimajo.


Najbolj brano