Tolminska korita še polna izzivov

Zaradi udrtine na lesenem vozišču so nosilnost Hudičevega mosta na cesti proti Čadrgu začasno zmanjšali od šest na 3,5 tone. Celotno cestišče bodo zamenjali konec tega tedna, vožnja s traktorji bo ponovno dovoljena. V tem času urejajo tudi Tolminska korita, ki podirajo rekorde v številu obiskovalcev.

Čadržani upajo, da bodo s traktorji  že prihodnji teden spet vozili 
prek Hudičevega mosta.  Foto: Neva Blazetič
Čadržani upajo, da bodo s traktorji že prihodnji teden spet vozili prek Hudičevega mosta.  Foto: Neva Blazetič

ZATOLMIN > Komunala Tolmin je na Hudičevem mostu, ki se pne okoli 70 metrov nad Tolminko, poškodovan oziroma udrt hrastov les takoj zamenjala, nosilnost pa so zaradi varnosti skoraj prepolovili.

Stop za traktorje

Ob tem se je Občina Tolmin odločila za zamenjavo celotne lesene vozne konstrukcije. Delno so jo zamenjali pred tremi leti. Železna konstrukcija mosta je trdna.

“Nosilnost so zmanjšali ob poškodbi 5. februarja, kar je za prebivalce Čadrga precej nerodno, saj traktorji ne smejo čez, dostava težjih tovorov ni možna. Smo potrpežljivi, zaenkrat nimamo problemov, upamo pa, da bodo most res usposobili konec tega tedna, kot so obljubili. Če se bo podaljševalo, bo pa že sitno,” pripoveduje Marija Bončina z bio kmetije in kmečkega turizma v Čadrgu.

Na območju Tolminskih korit, najbolj obiskane naravne znamenitosti v dolini Soče, s katero upravlja zavod za turizem, ne mirujejo. “Lokalno cesto smo na relaciji do Dantejeve jame zavarovali z lično leseno ograjo. Pešpot ob vstopu v korita, ki vodi mimo terasasto urejenega brega, smo zavarovali z zidovi. Nad Medvedovo glavo nad Zadlaščico smo namestili dodatne lovilne mreže, tam širimo pešpot,” našteva Mateja Leban iz zavoda Dolina Soče. Lani so uredili okolico Dantejeve jame s klopmi in vstop vanjo.

Zadržani pri napovedih

Načrtov je še veliko, so pa v veliki meri povezani oziroma odvisni od lastniških dogovorov in soglasij, med drugim tudi naravovarstvenikov. Zato so v zavodu Dolina Soče z napovedmi zadržani. Znano pa je, kaj vse bi bilo na območju Tolminskih korit še treba urejati in kako naj bi potekali javni prevozi, da bi parkirišče pri koritih in Zatolmin prometno razbremenili. Razmišljajo o parkirišču na Štrklepcih s pešpotjo do Tolminskih korit. Parkirišče pri koritih naj bi postalo plačljivo, novo pa ne. O vsem omenjenem se še dogovarjajo.

Med parkiriščema bi organizirali javne prevoze. Lani so z mini avtobusi v korita in v Javorco prepeljali rekordnih 5000 gostov. Tu so še velike rezerve, glede na to, da je Tolminska korita lani obiskalo rekordnih 72.800 gostov. Če bo vreme dovoljevalo, bodo naravno znamenitost uradno odprli sredi marca, vsekakor pred veliko nočjo.


Najbolj brano