Poseg bolniku prihrani operacijo

Od nedavna je klinični oddelek za urologijo v ljubljanskem kliničnem centru (UKC) bogatejši za aparatura za drobljenje ledvičnih kamnov. Gre za napravo, ki bolniku prihrani operacijo in gre po posegu še isti dan domov.

Najsodobnejši sistem ESWL za zunajtelesno drobljenje ledvičnih kamnov je pridobila urološka 
dejavnost ljubljanskega UKC.  Foto: UKC Ljubljana
Najsodobnejši sistem ESWL za zunajtelesno drobljenje ledvičnih kamnov je pridobila urološka dejavnost ljubljanskega UKC.  Foto: UKC Ljubljana

Najsodobnejši sistem ESWL za zunajtelesno drobljenje ledvičnih kamnov je naprava, vredna 486.780 evrov z DDV z garancijo leta dni. Na podlagi javnega razpisa jo je za klinični oddelek za urologijo kirurške klinike ljubljanskega UKC kupilo zdravstveno ministrstvo.

Minimalno invazivni poseg

Gre za minimalno invazivno, nekirurško metodo zdravljenja. Denar za preventivno vzdrževanje po garanciji za obdobje pet let v višini blizu 50.000 evrov pa bo zagotovil UKC.

300-500 bolnikov na leto potrebuje odstranitev ledvičnih kamnov.

Aparat je izjemno velika pridobitev za bolnike, saj omogoča po besedah predstojnika kliničnega oddelka doc. dr. Tomaža Smrkolja najbolj prijazen način odstranjevanja ledvičnih kamnov. Za bolnike je prijazen in ima v primerjavi s klasičnim kirurškim posegom velike prednosti. Poseg je minimalno invaziven, med njim je bolnik buden in gre lahko po posegu domov.

Kamne zdrobijo brez operacije

Vsako leto potrebuje takšno zdravljenje na tem oddelku 300 do 500 bolnikov.

doc. dr. Tomaž Smrkolj

predstojnik KO za urologijo kirurške klinike UKC Ljubljana

“S tem aparatom lahko bolniku odstranimo ledvične kamne, ne da bi posegali v njegovo telo in ne da bi bila potrebna anestezija.”

O delovanju nove aparature Smrkolj pravi: “S pomočjo sistema ESWL na monitorju vidimo lokacijo ledvičnega kamna. Bolnik med posegom leži na mizi, na vodni podlagi, in prejme nekaj tisoč zunajtelesnih udarnih valov za drobljenje. S pomočjo teh valov se kamni drobijo pod protibolečinsko terapijo in sedacijo. Postopek traja približno eno uro in je skoraj neboleč. Med posegom smo ob bolniku in ultrazvočno spremljamo proces drobljenja. Po posegu s pregledno sliko sečil preverimo, ali so kamni zdrobljeni in v tem primeru gre lahko bolnik še isti dan ali naslednje jutro domov. S tem aparatom lahko bolniku odstranimo ledvične kamne, ne da bi posegali v njegovo telo in ne da bi bila potrebna anestezija.”

Glavna medicinska sestra kliničnega oddelka za urologijo Lučka Kočevar dodaja še, da je ob tem pomembna priprava bolnika, da je miren in seznanjen s postopkom, saj se koga včasih lahko polasti anksioznost. “Če bolnik želi stalno prisotnost nadzorne medicinske sestre, mu to omogočimo.”

Skrb za posodabljanje slovenskih bolnišnic

Smiljan Mekicar iz direktorata za zdravstveno ekonomiko, sektorja za investicije in javna naročila na zdravstvenem ministrstvu omenja, da si že leta prizadevajo, da bi v slovenske bolnišnice uvedli čim več modernih, učinkovitih in bolnikom prijaznih metod zdravljenja in temu primerno kupili čim več moderne drage medicinske opreme.

Mekicar našteva: “V zadnjem letu smo samo v ljubljanskem UKC omogočili nakupe v vrednosti skoraj sedmih milijonov evrov moderne opreme, letos se obeta še vsaj toliko. Podobnih nakupov so, glede na potrebe, deležne tudi vse ostale bolnišnice po Sloveniji. Ocenjujemo, da so bolniki glede tehnološke plati oskrbe na evropski ravni, kar seveda omogoča tudi strokovni kader, ki sledi vsem novejšim smernicam in tehnologijam.”


Najbolj brano