Pet primorskih odličij

V soboto je slovenska atletika postala bogatejša za prvo združeno dvoransko člansko državno prvenstvo. V novi in edini slovenski dvorani s krožno stezo je padel tudi moški državni dvoranski rekord v štafeti 4x400 metrov. Med Primorci je državni prvak postal skakalec v višino Axel Luxa.

Sežanski atlet Axel Luxa je prvak v skoku v višino. Foto: Igor Mušič
Sežanski atlet Axel Luxa je prvak v skoku v višino. Foto: Igor Mušič

NOVO MESTO >Lovrenc Valič, Jakob Janez Vodeb, Luka Končina in Lovro Mesec Košir so v štafeti ljubljanskega AD Mass na 4x400 metrov tekli v času novega državnega rekorda: tri minute, 21 sekund in 21 stotink. To je bil tudi prvi dvoranski državni rekord na krožni stezi, dosežen v Sloveniji. Novi objekt v Novem mestu, ki je vrata odprl jeseni, je povečal zanimanje za zimsko DP. Tokrat je na njem tekmovalo kar 270 atletov iz 28 klubov. V prejšnjih letih, ko Slovenija še ni imela dvorane s krožno stezo, je del državnega prvenstva potekal na Dunaju, v Budimpešti in Bratislavi.

Normi za evropsko dvoransko prvenstvo sta v Novem mestu izpolnili Tina Šutej (Kladivar Celje) in Maja Mihalinec (Mass). Šutejeva je s palico preskočila 465 cm, Mihalinčeva pa je 60 metrov pretekla v času 7,29. V teku na tej razdalji sta se z odličjima izkazali dve Primorki. Tolminska atletinja AD Mass Vika Rutar je bila tretja (7,75), na enaki progi z ovirami pa je do srebra prišla Bistričanka pri ljubljanskem Kronosu Lara Jagodnik (9,04). Hitrejša je bila le njena klubska kolegica Tara Keber (8,75).

Tretja norma za evropsko prvenstvo

V času DP je članica ljubljanskega AD Mass Maruša Mišmaš na dvoranskem mitingu v avstrijskem Linzu v Avstriji zmagala v teku na 1500 metrov in s časom 4:10,61 izpolnila normo za nastop na dvoranskem evropskem prvenstvu, ki bo v začetku marca v Glasgowu.

V moški konkurenci je edini naslov prvaka na Primorsko prinesel sežanski skakalec v višino pri AD Mass Axel Luxa. V disciplini, ki je po slovesu kranjskega olimpijca Rožleta Prezlja zašla v krizo, je bilo za zmago dovolj preskočiti že 195 centimetrov.

Najkakovostnejši primorski moški izid je dosegel tekač na 60 metrov AK Gorica Enej Leban, ki je kljub posledicam bolezni, ki mu je vzela 14 dni treninga, osvojil drugo mesto s časom 6,98. Prvak je postal član domače Krke Tilen Ovniček, ki je z izidom 6,90 le za 12 stotink sekunde zaostal za normo za EP.

Bron si je priboril novogoriški specialist za troskok Tine Šuligoj (14,40 m), ki pa še ni v pravi formi, saj je že lani skakal več kot 15 metrov. Tudi zlati Žiga Vrščaj (Mass, 14,88) in srebrni Blaž Pelko (Dolenjske toplice, 14,63) sta zaostala za svojima najboljšima izidoma.

Razveseljivo je, da je primorska atletika zabeležila tudi finalne uvrstitve v tekih na večje razdalje, skrbi pa številčni osip v zimski sezoni, saj je pravo ekipo v Novem mestu imel le novogoriški klub.


Najbolj brano