Zmaga mladosti in angažmaja

Zmagovalec 69. Sanremskega festivala je 27-letni Mahmood. Pevec in kantavtor italijansko-egipčanskih korenin se je predstavil s skladbo Soldi (Denar), v kateri med drugim ostro nagovori očeta, ki ga je zapustil že kot otroka. Drugi zmagovalec je nedvomno angažirani Daniele Silvestri, občinstvo v dvorani pa je glasno skandiralo ime Loredane Bertè.

Mahmood je zmagal z “maroškim popom” v skladbi Soldi. Foto: Alberto Terenghi/fotostore
Mahmood je zmagal z “maroškim popom” v skladbi Soldi. Foto: Alberto Terenghi/fotostore

SANREMO >Po petdnevnem televizijskem glasbenem maratonu, ki je pred zaslone spet pritegnil mnogo gledalcev v Italiji, nacionalna televizija Rai pa ga je prvič predvajala prav po vseh kontinentih, je glasovalni stroj v soboto ponoči med 24 nastopajočimi pevci in skupinami na oder ustoličil tri finaliste. Ultimo, ki je lani osvojil Sanremo mladih, je prestavil skladbo I tui particolari (Tvoje posebnosti), vokalni trio Il volo pesem La musica che resta (Glasba, ki ostane) in Mahmood pesem Soldi (Denar).

Mladi, italijanska glasba in “harmonija”

Letošnji festival si bo marsikdo zapomnil predvsem po poudarku na italijanski glasbi, saj velikih mednarodnih zvezdnikov domala ni bilo. Namesto njih so na “festivalu stoječih ovacij”, kakor so ga poimenovali nekateri, navdušenje poželi Andrea Bocelli s sinom Matteom, Ligabue, Fiorella Mannoia, Eros Ramazzotti, Elisa in drugi. Tudi polemik je bilo za začimbo kar nekaj, a nobena res tako mogočna, da bi zasenčila glasbo, ki so jo letos pomladili mladi izvajalci, mnogi iz televizijskih valilnic talentov. Povprečna starost nastopajočih se je spustila za 12 let v primerjavi z lani. Šest mladih glasbenikov, vključno z zmagovalcem Mahmoodom, pa bo ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z Raiem poslalo na svetovno turnejo Sanremo giovani world tour. 69. Sanremo je voditelj Claudio Baglioni razglasil za festival harmonije, a to je nekoliko zatresla nejevolja nekaterih po razglasitvi zmagovalca, kar je nekdo na spletu komentiral: “Kdor se pritožuje, ker je Mahmood zmagal s samo 14 odstotki glasov poslušalcev, naj se spomni, da nas vodi vlada, ki ima le 17-odstotno podporo.”

Skandiranje za Loredano Bertè

Kakor se na festivalu rado zgodi, je občinstvo ob razglasitvi v gledališču Ariston gromko protestiralo. A tokrat je običajno žvižganje zamenjalo glasno skandiranje imena pevke Loredane Bertè, kar je letošnje voditelje, Claudia Baglionija, Virginio Raffele in Claudia Bisia spravilo v precejšnjo zadrego. Takšno, da je Bisio obljubil posebno nagrado občinstva za pevko, ki je poslušalce osvojila s skladbo Che cosa vuoi da me (Kaj želiš od mene) in pristala na četrtem mestu.

Finalno glasovanje, v katerem so polovico glasov prispevali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem, ostale glasove pa so si razdelili strokovna žirija in novinarji tiskovnega središča, je zmago dodelilo Mahmoodu. 27-letni raper, avtor in vokalist iz Milana, ki so ga sosedje spoznali leta 2012 v oddaji X Factor, je na Sanremu mladih nastopil že leta 2016, letos pa ga je med 24 nastopajočih ponesla zmaga na predhodnem festivalu mladih glasbenikov, ki je tekmovanje omogočilo še Einarju Ortizu, ljubljencu televizijskega šova Amici.

Mahmood svoj žanr imenuje kar maroški pop, v katerem hip hop in deloma rap meša s strastnim petjem, za poudarek čutnega plesnega ritma pa je orkestralni aranžma tokrat predvidel tudi ploskanje članov orkestra, kar je prijetno začinilo že tako prepričljiv nastop. Mahmood, ki se tudi v umetniškem imenu besedno poigrava s svojimi koreninami in vzdušjem v skladbah, v pesmi Soldi nagovarja očeta, ki je zapustil družino, prevprašuje vrednote, ki povezujejo posameznike (je to zgolj še denar?), očita nespoštovanje ramadanskega postenja s pitjem šampanjca in gledanjem Jackieja Chana ter se pokloni svojemu otroštvu z edinimi besedami v arabščini, ki se jih menda še spomni. Februarja je izšla njegova plošča Gioventù bruciata (Zavržena mladost), za katero mu je zaupanje izkazala multinacionalka Universal. Če se tej pravici ne bo odrekel, pa ga maja čaka tudi zastopanje Italije na Evroviziji v Tel Avivu, kjer pa lahko nastopi tudi z drugo skladbo. Mahmood je prejel še nagrado Enzo Jannacci za najboljšo interpretacijo in “zlatega baglionija” za najljubšo skladbo letošnjih nastopajočih.

Zmaga angažirane glasbe

Precej več kot le moralni zmagovalec letošnjega festivala je Daniele Silvestri, ki je v skladbi Argentovivo (Živo srebro) s freestyle raperjem Rancorejem spregovoril v vlogi nerazumljenega, nekoč hiperaktivnega otroka, zatrtega in “ugasnjenega” pred raznimi zasloni. Prejel je nagrado Sergio Bardotti za najboljše besedilo, nagrado kritike Mia Martini in nagrado Lucia Dalle, ki jo podeljujejo novinarji tiskovnega središča. Upravičeno zadovoljen je lahko tudi Simone Cristicchi, ki je s skladbo Abbi cura dio me (Poskrbi zame) osvojil drugo nagrado Sergio Endrigo za najboljšo interpretacijo in nagrado Giancarlo Bigazzi za najboljši aranžma, ki ga izbirajo člani festivalskega orkestra. Pesem tretjeuvrščenega Ultima je prejela nagrado za najbolj predvajano skladbo s platforme timusic, Nonno HollywoodEnrica Nigiottija pa je osvojila nagrado Lunezia za glasbeno-literarno vrednost skladbe.

Že predzadnji večer, na katerem so se vsi nastopajoči predstavili v duetih z različnimi gosti, sta nagrado za najboljši duet prejela Motta in Nada, ki sta reinterpretirala pesem Dov'e' l'Italia (Kje je Italija).

Čisto na koncu velja omeniti še enega pomembnega zmagovalca: krasen festivalski orkester. Tudi letos so očarale vznesene orkestracije, ki jih najrazličnejši aranžmaji zmorejo poslati tako v nežen objem najostrejših raperskih besednih plazov kakor rokerskih rifov.


Najbolj brano